Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ιστορικά χαμηλά τα ευρωπαϊκά yields

Καθώς οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες διεθνώς στρέφονται προς μία πιο χαλαρή νομισματική πολιτική, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ, το ενδιαφέρον περιστρέφεται γύρω από τις κινήσεις της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

Σε ιστορικά χαμηλά τα ευρωπαϊκά yields

Σε πολύ χαμηλό σημείο διατηρούνται την Τρίτη οι αποδόσεις πολλών κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης, εν αναμονή της ομιλίας του επικεφαλής της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed), Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος δέχεται μεγάλη πίεση από τον Ντόναλντ Τραμπ για μείωση των επιτοκίων.

«Παρά το γεγονός ότι η Αμερικανική Ομοσποδιακή Τράπεζα δεν ξέρει τι κάνει -αύξησε τα επιτόκια πάρα πολύ γρήγορα (πολύ χαμηλός πληθωρισμός, σε άλλα μέρη του κόσμου επιβράδυνση, μειώσεις και χαλάρωση), και προχώρησε σε σύσφιξη μεγάλου μεγέθους, $50 δισ./μήνα-, είμαστε σε πορεία για να έχουμε έναν Ιούνιο από τους καλύτερους στην αμερικανική ιστορία», έγραψε μόλις χθες στο Twitter, ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Καθώς οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες διεθνώς στρέφονται προς μία πιο χαλαρή νομισματική πολιτική, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το ενδιαφέρον περιστρέφεται γύρω από τη Fed.

Οι επενδυτές θα αναζητήσουν στα σχόλια του Πάουελ οποιεσδήποτε ενδείξεις για μείωση επιτοκίων τον Ιούλιο, ιδιαίτερα αφότου ο Τραμπ άσκησε έντονη κριτική κατά της τράπεζας, τη Δευτέρα.

«Η αγορά τιμολογεί τουλάχιστον 25 μονάδες βάσης μείωση επιτοκίων. Αν ο Πάουελ δώσει κάποια ένδειξη ότι αυτό θα γίνει, θα πάρουν περαιτέρω ώθηση τα ομόλογα», σημειώνει ο Rainer Guntermann, στέλεχος της Commerzbank.

Η απόδοση του γαλλικού 10ετούς υποχωρεί δύο μονάδες βάσης, στο 0,005%, του γερμανικού 10ετούς με πτώση κατά δύο μονάδες βάσης, κυμαίνεται στο μείον 0,33% -σε νέο ιστορικό χαμηλό, του ιταλικού 10ετούς κινείται σταθεροποιητικά στο 2,16%, ενώ του ισπανικού αντίστοιχου τίτλου με καθοδική πορεία κατά 1,4 μονάδα βάσης, διαμορφώνεται στο 0,39%.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ενισχύεται 3,3 μονάδες βάσης, στο 2,48%, ενώ του 5ετούς με άνοδο κατά 5,4 μονάδες βάσης, φτάνει στο 1,35%. Προηγήθηκε χθες μεγάλη πτώση στις αποδόσεις των ελληνικών τίτλων.

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου υποχωρεί 1,2 μονάδα βάσης, στο 2,007%, αφότου προηγουμένως πέρασε χαμηλότερα από το 2%. Η απόδοση του 30ετούς διολισθαίνει 1,5 μονάδα βάσης, στο 2,534%.

Η αρχική αισιοδοξία για τη συνάντηση Τραμπ-Σι εξασθενεί καθώς το Reuters μετέδωσε ότι «οποιοδήποτε αποτέλεσμα θα είναι βολικό» για τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Την ίδια ώρα, το κλίμα επιβαρύνεται από τον νέο γύρο αμερικανικών κυρώσεων κατά ηγετών του Ιράν, ενώ οι επενδυτές είναι εν αναμονή της σημερινής ομιλίας του Τζερόμ Πάουελ, επικεφαλής της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v