Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενισχύονται οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων

Τα στοιχεία από την αμερικανική οικονομία και οι προσδοκίες για την ευρωπαϊκή απομακρύνουν τους επενδυτές από τα «ασφαλή καταφύγια» των προϊόντων σταθερού εισοδήματος. Στο 2,29% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς, στο 1,26% του 5ετούς.

Ενισχύονται οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων

Σε πορεία για το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο sell off του τελευταίου ενάμιση έτους βρίσκονται τα γερμανικά ομόλογα «ασφαλούς καταφυγίου», την Παρασκευή, καθώς οι ενδείξεις οικονομικής δύναμης στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε κάποιες χώρες της Ευρώπης υποδηλώνουν πως οι φόβοι για καθοδική οικονομική πορεία ίσως είναι υπερβολικοί.

Οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ σημείωσαν τον Ιούνιο τη μεγαλύτερο άνοδο του τελευταίου ενάμιση έτους, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την Πέμπτη. Κινήθηκαν 0,1% υψηλότερα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ σε σχέση με τον Ιούνιο του 2018 διαμορφώθηκε 1,6% υψηλότερα.

Ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη ευμετάβλητες κατηγορίες όπως τα τρόφιμα και τα καύσιμα, ενισχύθηκε 0,3% σε μηνιαία βάση. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιανουάριο του 2018. Σε ετήσια βάση, ο δομικός δείκτης καταναλωτή αυξήθηκε κατά 2,1%.

Στην αγορά κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς διατηρείται στο μείον 0,26%, ενώ του γαλλικού 10ετούς κινείται 1,2 μονάδα βάσης υψηλότερα, στο 0,03%.

Στον ευρωπαϊκό Νότο, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς, με μικρή ανοδική τάση, διαμορφώνεται στο 1,72%, του ισπανικού 10ετούς ενισχύεται 5,2 μονάδες βάσης, στο 0,53%, ενώ του πορτογαλικού αντίστοιχου ομολόγου δέχεται μεγαλύτερες πιέσεις (+7,5 μονάδες βάσης), στο 0,64%.

Ανοδικά κινούνται και τα ελληνικά yields. Του 10ετούς κατά 3,6 μονάδες βάσης, στο 2,29% ενώ του 5ετούς κατά 1,4 μονάδα βάσης, στο 1,26%.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η απόδοση του 10ετούς Treasury κινείται σταθεροποιητικά, στο 2,11%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v