Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ιστορικό χαμηλό η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

Βουτιά για το κόστος δανεισμού, μετά την αναβάθμιση του από τη Fitch. Υποχωρούν τα ιταλικά yields μετά τις χθεσινές περιφερειακές εκλογές. Χαμηλότερα οι αποδόσεις ευρωπαϊκών ομολόγων λόγω κοροναϊού.

Σε ιστορικό χαμηλό η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

Βουτιά σημειώνει το ελληνικό κόστος δανεισμού, αγγίζοντας ιστορικό χαμηλό σύμφωνα με το Bloomberg, αφότου η Fitch αναβάθμισε την αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου σε ΒΒ από ΒB-, διατηρώντας θετικό outlook.

Οπως αναφέρει ο οίκος, η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους συνεχίζει να βελτιώνεται, υποστηριζόμενη από το σταθερό πολιτικό πλαίσιο, τη διατηρήσιμη αύξηση του ΑΕΠ και το ιστορικό δημοσιονομικής υπεραπόδοσης σε σχέση με τους στόχους. 

Το θετικό outlook αντανακλά τις βελτιωμένες προοπτικές πολιτικής σταθερότητας και υλοποίησης πολιτικών μετά και τις εκλογές του Ιουλίου, αλλά και τη μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι το χρέος θα συνεχίσει να υποχωρεί με θετικό ρυθμό. 

Ο οίκος στην ανάλυσή του θεωρεί σίγουρο ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς για τους στόχους των πλεονασμάτων. 

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς υποχωρεί 18 μονάδες βάσης, στο 1,13% ενώ του 5ετούς κινείται 14 μονάδες βάσης χαμηλότερα, στο 0,32%.

Βουτιά και στο ιταλικό κόστος δανεισμού, μετά τις χθεσινές περιφερειακές εκλογές, στις οποίες ο Ματέο Σαλβίνι δεν κατάφερε να κερδίσει το προπύργιο της Αριστεράς, της περιοχής Εμίλια Ρομάνα. Μία νίκη της ακροδεξιάς στη συγκεκριμένη περιοχή αναμενόταν να δώσει σήμα για επιστροφή του επικεφαλής της Λέγκας στην κεντρική πολιτική σκηνή. Κατά 17 μονάδες βάσης υποχωρεί η απόδοση του ιταλικού 10ετούς, στο 1,05%.

Χαμηλότερα και τα ευρωπαϊκά yields, καθώς εντείνονται οι φόβοι για τον κινεζικό κοροναϊό και οι επενδυτές στρέφονται στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων. Περίπου δύο μονάδες βάσης χαμηλότερα κινούνται οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών κρατικών τίτλων.

Η απόδοση του γαλλικού 10ετούς στο -0,08%, του γερμανικού 10ετούς στο -0,34%, ενώ του ισπανικού αντίστοιχου τίτλου, με μεγαλύτερη πτώση κατά 4,3 μονάδες βάσης, στο 0,30%.

Στις ΗΠΑ, η απόδοση του 10ετούς Treasury υποχωρεί 4,3 μονάδες βάσης, στο 1,63%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v