Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φωτιά στις αποδόσεις των ομολόγων βάζουν οι κεντρικές τράπεζες

Ανοδος δέκα μονάδων βάσης για τα ευρωπαϊκά yields. Πιέσεις στα γερμανικά ομόλογα, με την απόδοση του 5ετούς να φτάνει στο υψηλότερο σημείο από τον Ιούλιο του 2011. Στο πιο υψηλό από το 2007 του 2ετούς Treasury.

Φωτιά στις αποδόσεις των ομολόγων βάζουν οι κεντρικές τράπεζες

Αλμα κάνουν οι αποδόσεις των ευρωομολόγων στο trading της Τρίτης, με τις αγορές να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στην κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ και την απόφαση για τα επιτόκια που θα ανακοινώσει αύριο Τετάρτη, κατά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασής της.

Πιέσεις στα γερμανικά ομόλογα, με την απόδοση του 5ετούς να φτάνει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2011 - ενισχύεται εννέα μονάδες βάσης, φτάνοντας νωρίτερα στο 1,80%. Κατά δέκα μονάδες ανοδικά η απόδοση του 10ετούς Bund, στο 1,88%. Η κίνηση έρχεται αφότου τα αμερικανικά ομόλογα έφθασαν σε υψηλά 11 ετών, ενώ σήμερα η απόδοση του 2ετούς Treasury έφτασε στο 3,97%, για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2007.

Η κεντρική τράπεζα αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 ή 100 μονάδες βάσης. Οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων επηρεάζονται επίσης από την άνοδο των τιμών της ενέργειας και τις ανησυχίες για υψηλό πληθωρισμό.

Κατά δέκα μονάδες βάσης υψηλότερα κινείται η απόδοση του 10ετούς γαλλικού ομολόγου, στο 2,43%, ενώ κατά τρεις μονάδες βάσης του αντίστοιχου ελληνικού, στο 4,49%.

Ανοδος εννέα μονάδων βάσης για την απόδοση του 10ετούς ισπανικού, στο 3,02% και 12 μονάδων βάσης για του αντίστοιχου ιταλικού, στο 4,17%.

Πιέσεις στη Fed

Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve πιέζονται να αποδείξουν ότι είναι σοβαροί απέναντι στον στόχο της αντιμετώπισης του πληθωρισμού, υποστηρίζοντας την επιθετική ρητορική τους και δημοσιεύοντας μια νέα σειρά προβολών για την πορεία των επιτοκίων, γράφουν οι Financial Τimes.

Η απόφαση, η οποία θα αυξήσει το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων σε ένα νέο εύρος στόχου τουλάχιστον 3% έως 3,25%, θα συνοδεύεται από μια νέα «dot plot» που συγκεντρώνει τις προβλέψεις για τα επιτόκια μέχρι το τέλος του 2025.

«Το μήνυμα πρέπει να είναι ότι δεν βλέπουν το τέλος του τούνελ όσον αφορά τις αυξήσεις επιτοκίων», δήλωσε ο Ίθαν Χάρις, επικεφαλής της παγκόσμιας οικονομικής έρευνας στην Bank of America. «Δεν έχει τόσο να κάνει με το πόσο μεγάλες θα είναι οι κινήσεις των επιτοκίων παρά για το πόση διάρκεια θα έχουν».

Η νέα σειρά προβλέψεων, η πρώτη από τον Ιούνιο, θα περιλαμβάνει επίσης εκτιμήσεις αξιωματούχων για τον πληθωρισμό, την ανεργία και την ανάπτυξη.

Αναλυτές λένε ότι το «dot plot» θα πρέπει να δείξει ότι μόλις αυξηθούν τα επιτόκια στο τελικό επίπεδο, θα μείνουν εκεί. Το τελικό επίπεδο αναφέρεται στο σημείο στο οποίο τα επιτόκια θα κορυφωθούν στην εκστρατεία της Fed για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, η οποία είναι η πιο επιθετική από το 1981.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v