Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Gilts και πληθωρισμός ανεβάζουν τα ευρωπαϊκά yields

Η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων της Γερμανίας, σημείο αναφοράς του μπλοκ, ενισχύεται κατά 8 μονάδες βάσης (bps) στο 2,22%. Την Τρίτη έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2011 στο 2,255%.

Gilts και πληθωρισμός ανεβάζουν τα ευρωπαϊκά yields

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης ενισχύονται σήμερα, καθώς οι επενδυτές στρέφουν το βλέμμα τους στον αυξημένο πληθωρισμό, μία μέρα μετά την παρέμβαση της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) για να ηρεμήσει το χάος στην αγορά, που τροφοδοτήθηκε από τις φορολογικές μειώσεις του υπουργείου Οικονομικών.

Οι αποδόσεις της ευρωζώνης υποχώρησαν την Τετάρτη, ακολουθώντας τις κινήσεις στα βρετανικά ομόλογα, καθώς η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) ανακοίνωσε την άμεση έναρξη προγράμματος έκτακτης αγοράς ομολόγων για να αποτρέψει την εξάπλωση της αναταραχής στην αγορά.

Οι αναλυτές ήταν επιφυλακτικοί σχετικά με τα μέτρα της BoE, υποστηρίζοντας ότι για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών, το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών πρέπει να ανακοινώσει ένα αξιόπιστο σχέδιο για να τεθεί υπό έλεγχο το χρέος και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη.

Η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων της Γερμανίας, σημείο αναφοράς του μπλοκ, ενισχύεται κατά 8 μονάδες βάσης (bps) στο 2,22%. Την Τρίτη έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2011 στο 2,255%. 

Η απόδοση του 10ετούς βρετανικού ομολόγου κάνει άλμα 17 μονάδων βάσης, στο 4,17%, μετά από πτώση σχεδόν 50 bps την προηγούμενη ημέρα.

Το ποσοστό πληθωρισμού στο γερμανικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας υποδηλώνει ότι ο πληθωρισμός θα είναι διψήφιος σε ολόκληρη τη χώρα. Η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας θα δημοσιεύσει μια πρώτη εκτίμηση για τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου σε εθνικό επίπεδο αργότερα σήμερα.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν ότι οι εναρμονισμένες τιμές καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) της ΕΕ, που αναμένεται να δημοσιευθούν αύριο Παρασκευή, θα έχουν αυξηθεί κατά 10% τον Σεπτέμβριο.

Εν τω μεταξύ, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επανέλαβαν τη επιθετική στάση τους, υποστηρίζοντας μια αύξηση του επιτοκίου κατά 75 bps στην επόμενη συνεδρίαση πολιτικής και μια γρήγορη έναρξη ποσοτικής σύσφιξης.

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου της Ιταλίας ενισχύεται κατά επτά μονάδες βάσης στο 4,64%, αφού έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2013 στο 4,927% την προηγούμενη ημέρα. 

Οι αναλυτές ανέφεραν ότι ενώ η ιταλική πολιτική δεν επηρεάζει πολύ την αγορά ομολόγων, οι κύριες ανησυχίες για τους Ιταλούς επενδυτές ομολόγων είναι μια πιθανή ποσοτική σύσφιξη από την ΕΚΤ και μια περαιτέρω άνοδος του πληθωρισμού σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ.

Στο 4,90% υποχωρεί δύο μονάδες βάσης η απόδοση του 10ετούς ελληνικού, μετά το άλμα πάνω από το 5% χθες.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v