Ανοδικά τα yields εν αναμονή Fed και πληθωρισμού ΗΠΑ

Στο πιο υψηλό από τις 30 Νοεμβρίου η απόδοση του 10ετούς γερμανικού και του αντίστοιχου ιταλικού. Υποχωρεί το κόστος του ελληνικού κρατικού δανεισμού.

Ανοδικά τα yields εν αναμονή Fed και πληθωρισμού ΗΠΑ

Ενισχύονται οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης τη Δευτέρα ενόψει των συναντήσεων πολιτικής των μεγάλων κεντρικών τραπεζών και των κρίσιμων στοιχείων από τις Ηνωμένες Πολιτείες αυτή την εβδομάδα.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ολοκληρώνει τη διήμερη συνεδρίασή της για τα επιτόκια την Τετάρτη, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας θα ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους την Πέμπτη.

«Βλέπουμε περιορισμένο περιθώριο πτώσης για τις αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης λαμβάνοντας υπόψη τις προσδοκίες της αγοράς για μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων», δήλωσε ο Massimiliano Maxia, ανώτερος ειδικός σταθερού εισοδήματος στην Allianz Global Investors.

«Αλλά τα οικονομικά δεδομένα παραμένουν ο κύριος μοχλός και μπορούν να αλλάξουν γρήγορα το σκηνικό», είπε, προσθέτοντας ότι η αστάθεια θα παραμείνει χαμηλή πριν από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ της Τρίτης.

Η απόδοση του 10ετούς Bund αυξήθηκε κατά 2 μονάδες βάσης (bps) στο 1,95%, το υψηλότερο επίπεδο από τις 30 Νοεμβρίου.

Τα στοιχεία τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ για τον Νοέμβριο ενδέχεται να παρέχουν περαιτέρω ενδείξεις για τις επόμενες κινήσεις της Federal Reserve.

«Μια ακόμη σημαντική πτώση του πληθωρισμού θα πρέπει να προσθέσει στις προσδοκίες της αγοράς ότι η πιθανή άνοδος 50 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση της Fed της Τετάρτης οδηγεί την κεντρική τράπεζα κοντά στη γραμμή του τερματισμού», δήλωσε ο Michael Leister, επικεφαλής στρατηγικής επιτοκίων στην Commerzbank.

Ωστόσο, ένας ισχυρός πληθωρισμός θα πρέπει να ενισχύσει την ιδέα ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος όσον αφορά τη νομισματική σύσφιξη, καθώς η αρχή του έτους θα μπορούσε να επιφέρει ανανεωμένες πιέσεις στις τιμές και τους μισθούς σε συγκεκριμένους τομείς.

Η απόδοση των 10ετών ιταλικών αυξήθηκε κατά 2,5 μονάδες βάσης στο 3,845%, το υψηλότερο επίπεδό της από τις 30 Νοεμβρίου. Η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των ιταλικών και γερμανικών 10ετών ομολόγων διευρύνθηκε στις 188 bps.

Πτώση δύο μονάδων βάσης για την απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, στο 3,96% και έξι μονάδων βάσης για του 5ετούς, στο 3,0%.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v