Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικά κινούνται οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων

Οι traders τιμολογούν με πιθανότητα περίπου 70% αύξηση των επιτοκίων κατά την επόμενη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Σεπτέμβριο.

Ανοδικά κινούνται οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων

Οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων αναφοράς σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ κινούνται ανοδικά σήμερα, καθώς πληθαίνουν οι  ενδείξεις ότι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα διατηρήσουν τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, επιβαρύνοντας το κλίμα.

Τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ τον Ιούλιο, που δημοσιεύθηκαν χθες, έδειξαν ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες ήταν διχασμένοι σχετικά με την ανάγκη για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων.

Αυτή η είδηση ώθησε το 10ετές των ΗΠΑ στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο, δίνοντας τον τόνο για τις συναλλαγές στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας αυξήθηκε 5 μονάδες βάσης (bps) στο 2,7%, επιστρέφοντας προς τα υψηλά πέντε μηνών που σημειώθηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας αυξήθηκε στο 4,40%, το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Μαΐου. Αυτό ώθησε για λίγο το χάσμα (spread) σε σχέση με την απόδοση του γερμανικού ομολόγου δεκαετούς στις 175 bps - το μεγαλύτερο τον τελευταίο μήνα.

«Παραμένουμε προσεκτικοί προς το παρόν», δήλωσε ο αναλυτής της Commerzbank για τα επιτόκια, Hauke Siemssen, αναφερόμενος στις προοπτικές για τα ομόλογα της ευρωζώνης.

Ακόμη και οι πιέσεις στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές, που αποδίδεται στην εντεινόμενη κρίση ακινήτων στην Κίνα, δεν κατάφερε να στηρίξει τις αγορές κρατικών ομολόγων. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι τα ανθεκτικά οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ κράτησαν ζωντανή την πιθανότητα περαιτέρω σύσφιξης της Fed, είπαν οι αναλυτές.

Στη ζώνη του ευρώ, οι traders τιμολογούν με πιθανότητα περίπου 70% αύξηση των επιτοκίων κατά την επόμενη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Σεπτέμβριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v