Επέστρεψε στα ρεκόρ ο Dow Jones

Κέρδη στη Wall Street με τον Dow Jones να πιάνει για 31η φορά νέο υψηλό εντός του 2014. Ενισχύθηκε ο ενεργειακός κλάδος παρά τη νέα πτώση στην τιμή του πετρελαίου (-2,9%). Άνοδος και για τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Κέρδη για GM (+1%) και Chrysler (+2,7%). Απώλειες 1,5% για το χρυσό.

Τα καλά οικονομικά στοιχεία στήριξαν το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών με τους δείκτες να παραμένουν σε θετικό έδαφος καθ' όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Ειδικότερα, οι κατασκευαστικές δαπάνες αυξήθηκαν 1,1% τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ έναντι 0,6% που προέβλεπαν οι αναλυτές. Επιπλέον οι επενδυτές αναμένουν με αισιοδοξία τα στοιχεία απασχόλησης Νοεμβρίου που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή.

Όπως αναφέρει ο αναλυτής της Boston Advisors LLC, James W. Gaul, «η αμερικανική οικονομία δείχνει να βρίσκεται σε καλή πορεία. Σήμερα ο ενεργειακός κλάδος στη Wall Street κινήθηκε ανοδικά παρά την πτώση στην τιμή του πετρελαίου. Ενδεχομένως οι επενδυτές κρίνουν πως οι μετοχές του εν λόγω κλάδου έχουν πέσει υπερβολικά. Επιπλέον αξιόλογα κέρδη κατέγραψε ο κλάδος της Υγείας με τις μετοχές βιοτεχνολογίας να πρωταγωνιστούν στην άνοδο».

Σημειώνεται ότι και σήμερα η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε αισθητά και συγκεκριμένα 2,9% στα 67 δολάρια ανά βαρέλι. Η «βουτιά» στην τιμή του πετρελαίου –έχει χάσει συνολικά 31% από την αρχή του έτους- δεν προκαλεί ανησυχίες στα στελέχη της Fed καθώς εκτιμούν πως το μειωμένο ενεργειακό κόστος δίνει περεταίρω ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας.

Εν τω μεταξύ, οι επενδυτικές τράπεζες αρχίζουν να κοινοποιούν τις προβλέψεις τους για το 2015. Η Citigroup προβλέπει ότι ο S&P 500 θα προσφέρει απόδοση 8,5% το 2015, ολοκληρώνοντας την χρονιά στις 2.200, ενώ διαβλέπει «υπερ-απόδοση» των ιαπωνικών και αναδυόμενων μετοχών.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,58% στις 17.879,55 μονάδες, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,64% στις 2.066,55 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,60% στις 4.755,81 μονάδες.

Στο εταιρικό μέτωπο, οι αυξημένες πωλήσεις που ανακοίνωσαν οι αυτοκινητοβιομηχανίες General Motors και Chrysler ώθησαν τις μετοχές 1% και 2,7% αντίστοιχα.

Αντίστοιχα κέρδη καταγράφουν και οι μετοχές βιοτεχνολογίας. Ο τίτλος της Biogen Idec πρωταγωνίστησε στην άνοδο του S&P καθώς ενισχύθηκε 6,6%.

Παράλληλα οι μετοχές του ενεργειακού κλάδου Chevron και Εxxon Mobil σημείωσαν άνοδο 2% και 1.9%, αντίστοιχα.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 2,44 δολ., με άνοδο 4% και το δικαίωμα της Coca Cola ενισχυόταν 0,4% στα 22,37 δολ.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού υποχώρησε 1,5% στα 1.200 δολ./οz.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύθηκε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 2,27%. Αντίστοιχα ανοδικά κινήθηκαν οι αποδόσεις στα ομόλογα του ευρωπαϊκού νότου καθώς το ιταλικό 10ετές διαμορφώθηκε στο 2% (+1 μ.β.) και το ισπανικό 10ετές στο 1,85% (+2 μ.β.). Επιπλέον το γερμανικό 10ετές ομόλογο σημείωσε άνοδο μιας μονάδας στο 0,70%. Στον αντίποδα το ιαπωνικό 10ετές ομόλογο υποχώρησε κατά μία μονάδα βάσης στο 0,42%

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,5% σε σχέση με το ευρώ με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,2409 δολ. Παράλληλα, το ιαπωνικό νόμισμα κινήθηκε χαμηλότερα 0,9% έναντι του δολαρίου στα 119,28 γεν. Σημειώνεται ότι και σήμερα το δολάριο ενισχύθηκε έναντι όλων των νομισμάτων πετρελαιοπαραγωγών χωρών. Ενδεικτικά το δολάριο κατέγραψε άνοδο 3,6% σε σχέση με το ρωσικό ρούβλι στα 53,084 και έναντι της νορβηγικής κορόνας, ενισχύθηκε 0,9% στα 6,99.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v