Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Nέα ρεκόρ «πέτυχαν» Dow Jones και S&P

Κέρδη για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση κατέγραψαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τη Fed να βρίσκεται στο επίκεντρο των επενδυτών. O δείκτης S&P βρέθηκε σε νέα ιστορικά υψηλά για 50η φορά φέτος. Απώλειες σημείωσε ο χρυσός. Υποχωρεί το ευρώ έναντι του δολαρίου.

Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές στη Wall Street οδηγώντας τους S&P 500 και Dow Jones σε νέα ιστορικά υψηλά.

Πιο συγκεκριμένα ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,87% στις 17.959 μονάδες, ο Nasdaq κινήθηκε 0,33% υψηλότερα στις 4.781 μονάδες, ενώ o S&P 500 κατέγραψε κέρδη 0,38% στις 2.078 μονάδες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο S&P κατέγραψε κατά τη σημερινή συνεδρίαση το 50ο ρεκόρ για το 2014.

Ήταν η τέταρτη διαδοχική ανοδική συνεδρίαση για τους βασικούς δείκτες, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να στοιχηματίζουν ότι η Fed θα διατηρήσει την «υποστηρικτική» νομισματική πολιτική, τονίζοντας ότι θα είναι «υπομονετική» στην αύξηση των επιτοκίων.

Από το μέτωπο των εταιριών, οι μετοχές του Facebook και της Intel σημείωσαν άνοδο πάνω από 2%, ενώ από το δείκτη Dow κέρδη κατέγραψαν μεταξύ άλλων οι Johnson & Johnson, McDonald's, United Tech. Aντίθετα απώλειες σημείωσαν οι Merck, Chevron και Εxxon Mobil.

Στον ενεργειακό τομέα, η μετοχή της Nabors Industries υποχώρησε 7,5% και τις Chesapeake Energy 4%.

Στο προσκήνιο της συνεδρίασης βρέθηκαν και τα μακροοικονομικά στοιχεία. Οι πωλήσεις παλαιών ακινήτων το Νοέμβριο μειώθηκαν σχεδόν 6% τον Νοέμβριο. Συγκεκριμένα διαμορφώθηκαν στον αριθμό των 5,25 εκατομμυρίων (σε 12μηνη βάση). Πρόκειται για πολύ μεγαλύτερη πτώση από το -1,5% που περίμεναν οι αναλυτές.

Παράλληλα ο δείκτης Chicago Fed, που καταρτίζει η κεντρική τράπεζα του Σικάγο, ανήλθε στο 0,73 τον Νοέμβριο, σε σύγκριση με 0,31 τον Οκτώβριο. Ο τριμηνιαίος μέσος όρος, που είναι λιγότερο ευμετάβλητος από τα μηνιαία μεγέθη, επίσης βελτιώθηκε αισθητά στο 0,48 από 0,09 τον προηγούμενο μήνα

Εν τω μεταξύ νέα πτώση σημείωσε η τιμή του πετρελαίου, μετά τα σχόλια του υπουργού Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Αλί αλ Ναίμι ότι η χώρα θα κρατήσει την παραγωγή σταθερή

Η τιμή του συμβολαίου της ποικιλίας WTI παραδόσεως Φεβρουαρίου έκλεισε με πτώση 3% στα 55,83 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του συμβολαίου του πετρελαίου Brent διέγραψε τα αρχικά κέρδη για να υποχωρήσει λίγο πάνω από τα 60 δολάρια.

Χαμηλότερα κινήθηκε και ο χρυσός, υποχωρώντας κάτω από το επίπεδο των 1.200 δολαρίων.

Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Φεβρουαρίου έκλεισε με πτώση 1,4% στα 1.1179 δολάρια ανά ουγκιά. Το ασήμι διολίσθησε 2,1% στα 15,688 δολάρια ανά ουγκιά.

Σε ό,τι αφορά τις ισοτιμίες το ευρώ υποχώρησε έναντι του δολαρίου με την ισοτιμία τους να διαμορφώνεται στα 1,22. Παράλληλα το ρούβλι ανέκαμψε έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Η σχέση ανταλλαγής τους διαμορφώθηκε στα 56,03 δολάρια από 59,46 δολάρια την Παρασκευή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v