Νευρικότητα και εναλλάγες προσήμων στην Wall Street

Οι τριγμοί του ελβετικού αιφνιδιασμού εξαπλώνονται και στην Wall Street, συντηρώντας την μεταβλητότητα που χαρακτηρίζει τις φετινές χρηματιστηριακές συνεδριάσεις. Νευρικότητα και εναλλαγές προσήμων. Κερδισμένος ο χρυσός (+2%).

Μια ακόμη νευρική συνεδρίαση εκτυλίσσεται στην Wall Street, μετά το σοκ που προκάλεσε η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας καταργώντας το όριο διακύμανσης του εθνικού νομίσματος και μειώνοντας το βασικό επιτόκιο στο 0,75%.

Το ελβετικό φράγκο, ένα από τα σημαντικότερα επενδυτικά «καταφύγια», εκτινάχθηκε 14% έναντι του ευρώ και το ελβετικό χρηματιστήριο βούλιαξε έως 8% με τους εξαγωγείς να δέχονται βαθιά πλήγματα και την Swatch Group να διολισθαίνει 17%.

Έναντι του δολαρίου το ελβετικό φράγκο ενισχύθηκε 13% ενώ το ευρώ υποχωρεί 0,8% έναντι του δολαρίου στα περίπου $1,1708.

Ειδικότερα για την Wall Street, η κίνηση της ελβετικής SNB εκτιμάται ότι θα αφαιρέσει στηρίξεις, καθώς προφανώς η κεντρική τράπεζα θα σταματήσει ή θα περιορίσει τις αγορές ξένων επενδυτικών ενεργητικών. Για την ώρα πάντως, οι εισηγμένες στο αμερικανικό χρηματιστήριο ελβετικές επιχειρήσεις εμφανίζουν σημαντική άνοδο, στο πλαίσιο της συναλλαγματικής "μετάφρασης" των τιμών τους.

Οι δείκτες στην Νέα Υόρκη άνοιξαν με ήπια άνοδο, που "γύρισε" γρήγορα σε πτώση. Αυτή την ώρα τα πρόσημα είναι μικτά και ο Dow Jones ενισχύεται 0,31% στις 17.480 μονάδες, ο S&P εμφανίζει πτώση 0,19% στις 2.015 μονάδες, ενώ ο Nasdaq εμφανίζει απώλειες 0,05% στις 4.631 μονάδες.

Αρνητική ήταν και η χθεσινή συνεδρίαση στην Wall Street, με τους δείκτες να κλείνουν χαμηλότερα επί 4η συνεχόμενη συνεδρίαση και τον S&P να υποχωρεί κάτω από τις 2.000 μονάδες ενδοσυνεδριακά. Ο δείκτης μεταβλητότητας Vix ενισχύθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εμφάνισαν «άγριες» διακυμάνσεις μετά τον αιφνιδιασμό από την SNB, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να βουλιάζει και εν συνεχεία να εκτινάσσεται. Αυτή την ώρα ο δείκτης εκτινάσσεται 2,16%.

Ανάλογη ήταν η εμφάνιση και στα futures της Wall Street, και το μοτίβο της έντονης νευρικότητας συνεχίζεται και μετά την έναρξη της συνεδρίασης στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Την ίδια ώρα, οι τιμές του πετρελαίου ανακτούν πτωτική πορεία μετά το χθεσινό ράλι τιμών, ενώ η τιμή του χρυσού αποκομίζει σημαντικά κέρδη 2,15% στα 1.261 δολάρια ανά ουγκιά.

Σημαντική επίδραση στο αμερικανικό χρηματιστήριο έχουν και οι μακροοικονομικές κι επιχειρηματικές ανακοινώσεις της ημέρας.

Ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας εκτινάχθηκε στις αρχές Ιανουαρίου στα υψηλότερα επίπεδα τεσσάρων μηνών, στις 316.000 αιτήσεις.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται και τα αποτελέσματα τριμήνου μεγάλων επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων οι τράπεζες Bank of America και Citigroup.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v