Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στη Wall Street με στήριξη από Ελλάδα και Κίνα

Ήπια άνοδος στο αμερικανικό χρηματιστήριο με τον S&P να ανακάμπτει από το χαμηλό τεσσάρων μηνών. Συγκρατημένη αισιοδοξία για τις εξελίξεις σε Ελλάδα και Κίνα. Πέμπτη σερί πτώση για τη μετοχή της Apple (-2%). «Άλμα» 22,7% για το ADR της Εθνικής Τράπεζας. Άνοδος 2,2% για το πετρέλαιο.

Κέρδη στη Wall Street με ώθηση από το ράλι του κινεζικού χρηματιστηρίου και από την αισιοδοξία των επενδυτών ότι η ελληνική κρίση θα τερματιστεί σύντομα και δε θα εξαπλωθεί στις διεθνείς χρηματαγορές.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα αναμένεται να καταθέσει σήμερα την τελική πρόταση προς τους δανειστές προκειμένου να εγκριθεί ένα νέο πακέτο διάσωσης. Σημειώνεται ότι οριστική απόφαση για το νέο πακέτο θα δοθεί την Κυριακή στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε.

Επιπλέον θετικός ήταν ο αντίχτυπος από το "άλμα" 5,7% του χρηματιστηρίου της Σαγκάης. Την ισχυρή άνοδο στήριξε η επιβολή αυστηρών μέτρων από την εγχώρια Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προκειμένου να τερματιστούν οι μαζικές ρευστοποιήσεις κινεζικών μετοχών.

Στον αντίποδα, οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 15.000 στις 297.000 αιτήσεις ήτοι σε υψηλό πέντε μηνών.

Παρά τα εγχώρια απογοητευτικά στοιχεία απασχόλησης, ο αναλυτής της Chemung Canal Trust Co, Tom Wirth, αναφέρει: «θεωρώ πως οι επενδυτές συνειδητοποιούν ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα. Μάλλον έχουμε αγγίξει τον πάτο της πτώσης. Αναμένω τους επόμενους έξι μήνες η αγορά να κινηθεί ανοδικά».

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 0,19% στις 17.549 μονάδες, ο S&P σημείωσε άνοδο 0,21% στις 2.051 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,25% στις 4.922 μονάδες.

Στο δείκτη Dow Jones τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Travelers Co. (+1,5%) και Pfizer Inc. (+1,4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι Apple (-2%) και Intel Corp. (-1,7%).

Επιπλέον, τα καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα β' τριμήνου που ανακοίνωσε ο όμιλος της Alcoa οδήγησαν τη μετοχή σε άνοδο 1,1% στα 10,61 δολ.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα (ADR) της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 1,09 σεντς, με «άλμα» 6,8%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχώρησε κάτω από το 1,10 δολ. εν αναμονή της κατάθεσης της ελληνικής πρότασης για νέο πακέτο χρηματοδότησης. Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα σημείωσε πτώση 0,7% στο 1,0998 δολ.

Επιπλέον, το δολάριο ενισχύθηκε 0,5% σε σχέση με το ιαπωνικό νόμισμα στα 121,27 γεν.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ανέκαμψε μετά τις διαδοχικές πιέσεις των τελευταίων ημερών καθώς ενισχύθηκε 2,2% στα 52,78 δολάρια ανά βαρέλι. Στον αντίποδα η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 0,4% στα 1.159 δολ./oz.

Παράλληλα στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «εκτοξεύτηκε» κατά δέκα μονάδες βάσης στο 2,3% και αντίστοιχα η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε κατά πέντε μονάδες βάσης στο 0,72%.

Νωρίτερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με εντυπωσιακά κέρδη λόγω της αισιοδοξίας για λύση του ελληνικού ζητήματος.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v