Πτώση στη Wall Street μετά την BoJ

Η απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια ασκεί πιέσεις στις αμερικάνικες μετοχές. Ράλι 2,5% του γεν έναντι του δολαρίου. Άλμα 10% για τη μετοχή του Facebook. Κέρδη πάνω από 1% για χρυσό και αργό. Απώλεις 2,4% για Apple μετά την δήλωση Ichan.

Χαμηλότερα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές, καθώς η απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας να διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική οδήγησε σε βουτιά τον Nikkei 225 και εκτίναξε το γεν έναντι του δολαρίου. 

Ο Dow Jones υποχωρεί 1,1% στις 17.853 μονάδες, ο Nasdaq διολισθαίνει 0,95% στις 4.817 μονάδες και ο S&P 500 καταγράφει πτώση 0,8% στις 2.077 μονάδες.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική, διαψεύδοντας τις προσδοκίες της αγοράς για περαιτέρω ενέργειες.

Η κεντρική τράπεζα διατήρησε τη δέσμευσή της για αύξηση της νομισματικής της βάσης με ετήσιο ρυθμό 80 τρισ. γεν, ενώ διατήρησε αμετάβλητο το επιτόκιο στο -0,1%.

Από το μέτωπο των μάκρο, η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με τον πιο αργό ρυθμό των τελευταίων δύο ετών.

Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 0,5% το πρώτο τρίμηνο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ανάπτυξη 0,7%. Το τέταρτο τρίμηνο η οικονομία είχε αναπτυχθεί με ρυθμό 1,4%.

Το υπουργείο Εργασίας ανέφερε πως οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας σκαρφάλωσαν κατά 9.000 στις 257.000, την εβδομάδα που έληξε στις 23 Απριλίου.

Ο μέσος όρος των αιτήσεων για τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, μια λιγότερο ευμετάβλητη μέτρηση από ό,τι η εβδομαδιαία, υποχώρησε στις 257.000 από 260.750. Πρόκειται για το χαμηλότερο νούμερο από τον Δεκέμβριο του 1973.

Στο ταμπλό, άλμα 10% πραγματοποιεί η μετοχή του Facebook μετά τα θετικά αποτελέσματα τριμήνου. To δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο ανακοίνωσε αύξηση κερδών στο 1,5 δισ. δολάρια ή 52 σεντς ανά μετοχή έναντι 512 εκατ. δολ. ή 18 σεντς ανά μετοχή το προηγούμενο έτος.

Πτώση 2,4% καταγράφει η μετοχή της Apple, διευρύνοντας τις απώλειες μετά την δήλωση του Carl Ichan ότι πούλησε το μερίδιο του στην εταιρεία.

Τα έσοδα «εκτοξεύτηκαν» στα 5,4 δισ. δολάρια στο α' τρίμηνο έναντι 3,5 δισ. το 2015. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν τα έσοδα να αυξηθούν στα 5,3 δισ. δολάρια.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ και του γεν, ενώ παραμένει αμετάβλητο έναντι της στερλίνας. Το ιαπωνικό νόμισμα πραγματοποιεί άλμα 2,4% έναντι του δολαρίου, μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο κινείται 1,3% υψηλότερα στα 45,9 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός ενισχύεται 1,3% στα 1.266 δολάρια ανά ουγκιά.

Αλέξανδρος Μανωλάτος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v