Υποχωρεί η Wall Street μετά τα ρεκόρ

Σε αρνητικό έδαφος οι δείκτες στην αμερικανική αγορά, μετά την άνοδο του Nasdaq σε νέο ρεκόρ. Οριακές μεταβολές για το δολάριο. Απώλειες για χρυσό και αργό. Στο 2,41% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς.

Μικρή πτώση σημειώνουν οι αμερικανικές μετοχές την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές δεν έχουν κάποια αφορμή να συνεχίσουν να οδηγούν τις μετοχές υψηλότερα, μετά το ράλι που τις έχει οδηγήσει σε επανειλημμένα ρεκόρ.

Ο Dow Jones διολισθαίνει 0,17% στις 20.692 μονάδες, ο Nasdaq σημειώνει πτώση 0,19% στις 5.902 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχωρεί 0,19% στις 2.363 μονάδες.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε πως οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,1% τον Φεβρουάριο, μετά από άνοδο 0,2% τον προηγούμενο μήνα.

Ο δείκτης τιμών της προσωπικής δαπάνης καταναλωτή (PCE) ενισχύθηκε κατά 2,1% σε σχέση με πέρυσι, πάνω από τον στόχο της Fed για πληθωρισμό 2%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Μάρτιο του 2012. Σημειώνεται πως ο δείκτης PCE είναι το προτιμότερο εργαλείο της Fed, για να μετράει τον πληθωρισμό.

Tο προσωπικό εισόδημα αυξήθηκε κατά 0,4%, μετά από άνοδο 0,5%. Η άνοδος του Φεβρουαρίου αντανακλά μια αύξηση 0,5% στους μισθούς, τη μεγαλύτερη των τελευταίων πέντε μηνών.

H τελική μέτρηση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης του πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν ανήλθε στις 96,9 μονάδες, έναντι προκαταρκτικής μέτρησης 97,6 μονάδων. Οι αναλυτές προέβλεπαν επιβεβαίωση της προκαταρκτικής μέτρησης στις 97,6 μονάδες.

Ο αξιωματούχος της Fed Ρομπ Κάπλαν υποστήριξε ότι οι πολιτικές που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση Τραμπ αποτελούν το μεγαλύτερο ρίσκο που αντιμετωπίζει η αμερικανική οικονομία.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο κινείται 0,2% χαμηλότερα στα 50,25 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός σημειώνει πτώση 0,45%, στα 1.242 δολάρια ανά ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο καταγράφει οριακές μεταβολές έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,0676 δολαρίου/ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του 10ετούς τίτλου κινείται στο 2,416%, τέσσερις μονάδες βάσης χαμηλότερα.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Exxon Mobil βουτάει 1,8% στα 82,3 δολάρια, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τις 30 μετοχές του δείκτη Dow Jones. 

Αλέξανδρος Μανωλάτος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v