Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο ιστορικό υψηλό για τον S&P

Σε θετικό έδαφος έκλεισε η Wall Street. Νέο ρεκόρ για τον S&P με άνοδο μόλις τριών μονάδων. Στο επίκεντρο η φορολογική μεταρρύθμιση και τα μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ. Υποχώρησε το δολάριο. Πιέσεις στην τιμή του πετρελαίου.

Νέο ιστορικό υψηλό για τον S&P

Ανοδικά κινήθηκε η Wall Street στον απόηχο της μεγαλύτερης φορολογικής μεταρρύθμισης των τελευταίων τριάντα ετών στις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι το φορολογικό σχέδιο προβλέπει εταιρικό φόρο 20% (έναντι 35% που είναι σήμερα και 15% που είχε υποσχεθεί ο Ντόναλντ Τραμπ κατά την προεκλογική του εκστρατεία). Αντίστοιχα, προβλέπει νέο φόρο 25% για τις εταιρίες για τις οποίες καταβάλουν το φόρο οι μέτοχοι και όχι η επιχείρηση (pass through business) περιλαμβανομένων και συνεργασιών, καθώς και έναν μειωμένο φορολογικό συντελεστή 35% για φυσικά πρόσωπα.

Αν και η ανταπόκριση των επενδυτών ήταν θετική, αναλυτές δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τον αντίχτυπο που θα έχει η φορολογική μεταρρύθμιση στο έλλειμμα της χώρας.

Στο μεταξύ, οριακά υψηλότερα αναθεωρήθηκε η μέτρηση του ΑΕΠ για το β’ τρίμηνο του 2017. Συγκεκριμένα, η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με 3,1% έναντι 3% προηγουμένως. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν η ανάπτυξη να παραμείνει αμετάβλητη στο 3%.

Επιπλέον, οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκαν περισσότερο απ’ όσο ανέμεναν οι αναλυτές. Οι αιτήσεις ανήλθαν στις 272.000 έναντι 260.000 προηγουμένως ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν μικρότερη αύξηση στις 272.000 αιτήσεις.

Στο γεωπολιτικό μέτωπο, οι αρχές της Νότιας Κορέας προειδοποίησαν για νέες προσκλήσεις της Βόρειας Κορέας τον Οκτώβριο.

Στο μεταξύ, πιέσεις ασκήθηκαν στην τιμή του πετρελαίου (WTI) παρά τη μείωση στα αποθέματα αργού την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα τα αποθέματα μειώθηκαν κατά 1,8 εκατ. βαρέλια έναντι αύξησης 3,4 εκατ. βαρέλια που προέβλεπαν οι αναλυτές. Ο μαύρος χρυσός υποχώρησε 1,1% στα 51,56 δολάρια ανά βαρέλι.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,18% ή 40 μονάδων στις 22.381, ο S&P σημείωσε άνοδο 0,12% στις 2.510 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq παρέμεινε αμετάβλητος στις 6.453 μονάδες

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των McDonalds (+2,4%) και Exxon Mobil (+1,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των United Technologies (-1,4%) και Walt Disney (-1,3%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,3% έναντι του ευρώ στο 1,1783 δολ. από 1,1745 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε οριακά 0,1% στα 1.288 δολ./oz.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v