Σύνδρομο Φλιν χτύπησε τη Wall Street

Οι δείκτες περιορίζουν τις απώλειες που πυροδότησε δημοσίευμα για κατάθεση Φλιν εναντίον Τραμπ. Άνοδος 1,5% για το αργό πετρέλαιο. Διολισθάνει το δολάριο. Άλμα για χρυσό. Ράλι για τα treasuries.

Σύνδρομο Φλιν χτύπησε τη Wall Street

Απώλειες καταγράφουν οι αμερικανικές μετοχές, μετά από δημοσίευμα του ABC πως ο Μάικλ Φλιν είναι έτοιμος να καταθέσει ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ του έδωσε οδηγία να κάνει επαφές με τους Ρώσους. 

Ο Dow Jones διολισθαίνει 0,3% στις 24.194 μονάδες, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης υποχώρησε κάτω από τις 24.000 μονάδες. Ο Nasdaq κινείται 0,63% χαμηλότερα στις 6.828 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,4%, στις 2.636 μονάδες.

Ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ντόναλντ Τραμπ, Μάικλ Φλίν, ομολόγησε την Παρασκευή ότι είπε ψέματα στο FBI για τη συζήτηση που είχε με Ρώσο πρέσβη τον προηγούμενο Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με το ABC, ο κ. Φλιν ετοιμάζεται να καταθέσει εναντίον του κ. Τραμπ. Συγκεκριμένα, το ABC μεταδίδει πως ο πρώην σύμβουλος ασφαλείας υποσχέθηκε πλήρη συνεργασία και είναι έτοιμος να καταθέσει ότι ο πρόεδρος Τραμπ του έδωσε οδηγία να κάνει επαφή με τους Ρώσους. Το Reuters μετέδωσε πως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει το δημοσίευμα.

Oι επενδυτές έχουν το βλέμμα στραμμένο και στο νομοσχέδιο για τη φορολογική μεταρρύθμιση. Το νομοσχέδιο θεωρούνταν σχεδόν βέβαιο πως θα περάσει από το νομοθετικό σώμα του Κογκρέσου, μετά τη στήριξη που έλαβε από τον Γερουσιαστή Τζον Μακέιν, αλλά οι προοπτικές του ψαλιδίστηκαν μετά την εκτίμηση επιτροπής πως οι περικοπές φόρων θα στείλουν το έλλειμμα στα ύψη.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, το ινστιτούτο ISM ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ο δείκτης μεταποίησης που καταρτίζει διολίσθησε στις 58,2 μονάδες τον προηγούμενο μήνα από 58,7 τον Οκτώβριο.

Εν τω μεταξύ, άνοδο 1,4% σημείωσαν οι κατασκευαστικές δαπάνες στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, στα 1,242 τρισ. δολάρια. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα αυξηθούν κατά 0,5%, μετά από άνοδο 0,3% το Σεπτέμβριο.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο ενισχύεται 1,5% στα 58,4 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός καταγράφει άλμα 1% στα 1.286 δολάρια ανά ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διαγράφει τα κέρδη και κινείται χαμηλότερο έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Οι απώλειες έναντι του ιαπωνικού νομίσματος ανέρχονται στο 1%. 

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 2,34% από 2,4% προηγουμένως, καθώς οι επενδυτές στρέφονται στα ασφαλή καταφύγια. 

Στο ταμπλό, η μετοχή της Mylan ενισχύεται 2% μετά από δημοσίευμα του CNBC την Πέμπτη ότι η Amazon διεξάγει προκαταρκτικές συζητήσεις με φαρμακευτικές εταιρείες για την είσοδό της στην αγορά φαρμάκου.

Αλέξανδρος Μανωλάτος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v