Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο ιστορικό υψηλό για τον Dow Jones

Σε επίπεδα ρεκόρ κινήθηκε ο βιομηχανικός δείκτης για 71η συνεδρίαση εντός του 2017. Οριακή άνοδος για S&P και Nasdaq.Σε υψηλό 10 εβδομάδων ο χρυσός. Νέες πιέσεις στο δολάριο.

Νέο ιστορικό υψηλό για τον Dow Jones

Τα καλά μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ στήριξαν την άνοδο στη Wall Street για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση.

Ειδικότερα, ο δείκτης μεταποίησης PMI του Σικάγο ανήλθε στις 67,6 μονάδες τον Δεκέμβριο έναντι 63,9 τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση του δείκτη στις 62 μονάδες.

Επιπλέον, αμετάβλητες στις 245.000 παρέμειναν οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ έναντι 240.000 που ανέμεναν οι αναλυτές.

«Νομίζω ότι η πορεία της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς αποτυπώνει τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών», σχολίασε ο Robert Pavlic της SlateStone Wealth,

Στο μεταξύ, ρεκόρ πωλήσεων αναμένεται την εορταστική περίοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Φέτος οι αγορές μέσω ίντερνετ, αλλά και μέσω των καταστημάτων έφτασαν τα 800 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Mastercard. Σημειώνεται ότι τα έσοδα είναι ιδιαίτερα υψηλά για όσους εμπόρους έχουν επενδύσει στον τομέα της τεχνολογίας.

Παράλληλα, ανοδικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου μετά τη χθεσινή ήπια πτώση. Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη η τιμή του αργού (WTI) ανήλθε πάνω από τα 60 δολάρια για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2015. Αντίστοιχα, την ίδια μέρα η τιμή Brent πέρασε πάνω από τα 67 δολ. για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2015. Όπως σημειώνουν μεταξύ άλλων, οι αναλυτές, οι ανοδικές τάσεις στις τιμές είναι αποτέλεσμα μιας σχετικά «σφικτής» αγοράς μετά από ένα χρόνο περικοπών στην παραγωγή από τον ΟΠΕΚ και τη Ρωσία. Σήμερα η τιμή του αργού (WTI) ενισχύθηκε 0,3% στα 59,84 δολάρια και η τιμή του Brent σημείωσε άνοδο 0,4% στα 66,71 δολάρια ανά βαρέλι.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε σε νέο ιστορικό υψηλό με κέρδη 0,26% στις 24.837 μονάδες, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,18% στις 2.687 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,16% στις 6.950 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των UnitedHealth (+1%) και Caterpillar (+0,7%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Coca Cola (-0,6%) και General Electric (-0,3%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,5% έναντι του ευρώ στο 1,1945 δολ. από 1,1888 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημείωσε έκτη διαδοχική άνοδο, τούτη τη φορά κατά 0,5% στα 1.297 δολ./oz. Σημειώνεται ότι στο έτος το πολύτιμο μέταλλο ενισχύεται άνω του 12%.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «κέρδισε» δύο μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,43%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v