Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρώτη πτώση για S&P και Nasdaq τo 2018

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε η Wall Street. Τερμάτισε ανοδικό σερί έξι συνεδριάσεων για S&P και Nasdaq. Πάνω από τα 63 δολ. το πετρέλαιο WTI. Υποχώρησε το δολάριο.

Πρώτη πτώση για S&P και Nasdaq τo 2018

Πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street μετά από δημοσίευμα ότι η Κίνα σκέφτεται να σταματήσει να αγοράζει αμερικανικό χρέος.

Σύμφωνα με το Bloomberg, αξιωματούχοι στο Πεκίνο έχουν προτρέψει την κινεζική κυβέρνηση να μειώσει ή ακόμα και να σταματήσει την αγορά αμερικανικών κρατικών ομολόγων καθώς πλέον είναι λιγότερο ελκυστικά σε σχέση με άλλα στοιχεία ενεργητικού.

Παράλληλα αρνητικός ήταν ο αντίχτυπος και από τις πληροφορίες ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα ανακοινώσει την αποχώρηση των ΗΠΑ από την εμπορική συμφωνία NAFTA.

Επιπλέον στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν και τα πρώτα εταιρικά αποτελέσματα για το δ’ τρίμηνο.

Ειδικότερα, προβλημάτισαν τα αποτελέσματα δ’ τριμήνου της Lennar καθώς τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 309,6 εκατ. δολάρια ή 1,29 δολ. ανά μετοχή έναντι 313,5 εκατ. δολ. ή 1,31 δολ. ανά μετοχή που προέβλεπαν οι αναλυτές. Τα έσοδα αυξήθηκαν 12% στα 3,8 δις. δολάρια.

Στο μεταξύ ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Μινεάπολης Neel Kashkari προειδοποίησε ότι η αμερικανική οικονομία θα πρέπει να αναμετρηθεί μακροπρόθεσμα με το δημοσιονομικό έλλειμμα εξαιτίας των φορολογικών περικοπών. Επιπλέον δήλωσε ότι δεν θα ξαφνιαστεί αν δει «εκτόξευση» της παραγωγικότητας, κάτι το οποίο δεν είχε συμβεί νωρίτερα παρά την υγιή αγορά εργασίας.

Παράλληλα, η τιμή του πετρελαίου WTI έπιασε νέο υψηλό τριών ετών. «Η επέκταση της συμφωνίας του ΟΠΕΚ... και η μείωση των αποθεμάτων βοηθούν στην άνοδο των τιμών», υποστήριξε ο αναλυτής της Rivkin Securities, William O’Loughlin. Τα αποθέματα αργού την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ μειώθηκαν περισσότερο απ’ όσο ανέμεναν οι αναλυτές και συγκεκριμένα κατά 4,9 εκατ. βαρέλια. Ο μαύρος χρυσός WTI ενισχύθηκε 1% στα 63,57 δολάρια ανά βαρέλι.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με οριακές απώλειες 0,07% στις 25.385 μονάδες, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,11% στις 2.748 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,14% στις 7.153 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των General Electric (+2,1%) και JP Morgan (+1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Intel (-2,4%) και DowDuPont (-1,6%).

Στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο υποχώρησε έναντι του ευρώ στο 1,1957 από 1,1937 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,4% στα 1.319 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη στο 2,55%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v