Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Βουτιά» 360 μονάδων για τον Dow Jones

Τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων οκτώ μηνών σημείωσε ο βιομηχανικός δείκτης. Στο επίκεντρο τα αμερικανικά ομόλογα. Ξεκίνησε η διήμερη συνεδρίαση της Fed. Απώλειες για πετρέλαιο και χρυσό. Υποχώρησε το δολάριο.

«Βουτιά» 360 μονάδων για τον Dow Jones

Πιέσεις για δεύτερη μέρα ασκήθηκαν στη Wall Street μετά τη νέα άνοδο στα επιτόκια των αμερικανικών ομολόγων.

Ενδεικτικά, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου ενισχύθηκε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 2,72% από 2,69 την προηγούμενη μέρα. Αυτή είναι η υψηλότερη «μέτρηση» των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Η άνοδος των μακροπρόθεσμων αποδόσεων εντείνει τις ανησυχίες για υψηλότερο πληθωρισμό στις ΗΠΑ. «Οι ανησυχίες για άνοδο του πληθωρισμού ενδέχεται να οδηγήσουν τη Fed σε πιο "σφικτή" νομισματική πολιτική», προειδοποιούν αναλυτές. Υπενθυμίζεται ότι η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου στην αρχή της χρονιάς ήταν κοντά στο 2,40%.

Ωστόσο o επικεφαλής στρατηγικός επενδυτής της StateStone Wealth, Robert Pavlic δεν κρύβει τις επιφυλάξεις του για το σημερινό sell off. «Νομίζω ότι ο κόσμος ψάχνει μια δικαιολογία για να πουλήσει. Αυτό είναι το πρώτο κύμα πωλήσεων μετά από καιρό. Η σημερινή πτώση μπορεί να είναι μια αγοραστική ευκαιρία για τους επενδυτές που διαθέτουν ρευστό», κατέληξε.

Στο εταιρικό μέτωπο, καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα δ’ τριμήνου ανακοίνωσε η Pfizer καθώς τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν στα 62 σεντς και τα έσοδα στα 13,70 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές προέβλεπαν προσαρμοσμένα κέρδη στα 56 σεντς και έσοδα στα 13,67 δισ. δολάρια.

Στον αντίποδα, προβλημάτισαν τα αποτελέσματα δ’ τριμήνου της Harley-Davidson. Μπορεί τα έσοδα να αυξήθηκαν στο 1,23 δισ. δολάρια από 1,11 δισ. το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, ωστόσο τα προσαρμοσμένα κέρδη περιορίστηκαν στα 5 σεντς από 27 σεντς πέρυσι.

Επιπλέον ξεκίνησε σήμερα η διήμερη συνεδρίαση της Fed. Οι αναλυτές αναμένουν από την Κεντρική Τράπεζα να μην προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων το Φεβρουάριο.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 1,37% ή 361 μονάδων στις 26.076, ο S&P κατέγραψε πτώση 1,09% στις 2.822 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,86% στις 7.402 μονάδες.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,1% έναντι του ευρώ στο 1,2397 από 1,2382 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημείωσε πτώση 1,5% στα 64,50 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 0,4% στα 1.335 δολ./oz.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v