Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιο βαθιά στο «κόκκινο» η Wall με το βλέμμα στα επιτόκια

Διευρύνουν τις απώλειες οι δείκτες στην αμερικανική αγορά, με τον Dow Jones να υποχωρεί 500 μονάδες. Στο 2,85% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Απώλειες 2,88% για την Apple. Ενισχύεται το δολάριο.

Πιο βαθιά στο «κόκκινο» η Wall με το βλέμμα στα επιτόκια

Ισχυρές απώλειες σημειώνουν οι αμερικανικές μετοχές στις ΗΠΑ, καθώς τα στοιχεία για την απασχόληση δημιουργούν ανησυχία για πιο απότομη αύξηση των επιτοκίων. 

O Dow Jones διολισθαίνει 2% ή 500 μονάδες στις 25.667 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 1,43% χαμηλότερα στις 7.280 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει απώλειες 1,66% στις 2.775 μονάδες. 

Ο βιομηχανικός δείκτης οδεύει για εβδομαδιαίες απώλειες 800 μονάδων, τις μεγαλύτερες από τον Ιανουάριο του 2016.

Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε νωρίτερα την Παρασκευή ότι η αμερικανική οικονομία δημιούργησε 200.000 θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο, ενώ το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητο στο 4,1%.

Οι μισθοί αυξήθηκαν σε ετήσια βάση με τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων οκτώ ετών. Συγκεκριμένα, οι μισθοί σημείωσαν άνοδο 2,9% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2017. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο από το 2009. Σε μηνιαία βάση, το μέσο ωρομίσθιο ενισχύθηκε 0,3%, στα 26,74 δολάρια.

Εν τω μεταξύ, το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό παρέμεινε αμετάβλητο στο 62,7%.

O αξιωματούχος της Fed, Νeel Kashkari αποκάλεσε την αύξηση μισθών «το πιο σημαντικό πράγμα» στα στοιχεία για την εργασία.

«Ενα από τα πρώτα σημάδια που βλέπουμε είναι ότι η άνοδος στους μισθούς αρχίζει να επιταχύνεται», σημείωσε. «Αν η αύξηση στους μισθούς συνεχιστεί, αυτό θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στο θέμα των επιτοκίων», πρόσθεσε.

Στα ομόλογα, βουτιά πραγματοποιεί το αμερικανικό 10ετές. Η απόδοση του τίτλου, η οποία κινείται αντίστροφα από την τιμή, πραγματοποιεί άλμα έξι μονάδων βάσης στο 2,835%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,24 δολαρίου/ευρώ.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο υποχωρεί 0,67% στα 65,63 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός διολισθαίνει 0,72% στα 1.338 δολάρια ανά ουγγιά.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Apple διολισθαίνει 2,88%. Η Apple ανακοίνωσε ότι πουλήθηκαν 77,3 εκατ. iPhones, με μείωση 1% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα και λιγότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών, που έβλεπαν 80,2 εκατ. Ο μέσος όρος τιμής ήταν 796 δολάρια -περισσότερα από τις προβλέψεις-, υποδηλώνοντας ότι η ναυαρχίδα της εταιρείας, το iPhone X, πουλήθηκε σε σχετικά καλή τιμή, ενώ οι φθηνότερες εκδόσεις δεν ήταν δημοφιλείς.

Η Apple ανακοίνωσε έσοδα για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους χρήσης ύψους 88,3 δισ. δολαρίων και κέρδος 3,89 δολαρίων ανά μετοχή, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών.

Πτώση 5,5% καταγράφει η μετοχή της Exxon Mobil, τη μεγαλύτερη από τις 30 μετοχές του βιομηχανικού δείκτη. 

Αλέξανδρος Μανωλάτος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v