Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος 336 μονάδων για τον Dow Jones

Πτωτικό σερί τεσσάρων συνεδριάσεων τερμάτισε για τον Dow Jones. Δεύτερη άνοδος για S&P και Nasdaq. Κέρδη 3,4% για τη μετοχή της Caterpillar. Οριακή πτώση για το δολάριο. Άνοδος 2,2% για το πετρέλαιο.

Άνοδος 336 μονάδων για τον Dow Jones

Κέρδη κατέγραψε η Wall Street καθώς περιορίζονται οι ανησυχίες ενός πιθανού παγκόσμιου εμπορικού πολέμου μετά το tweet Τραμπ που ανέφερε: «οι δασμοί στις εισαγωγές Χάλυβα και Αλουμινίου θα αρθούν μόνο αν υπογραφεί μια νέα και δίκαιη συμφωνία NAFTA».

«Βλέποντας τις μετοχές των Caterpillar (+3,4%) και Harley-Davidson (+2,8%) να ενισχύονται, κάτι μου λέει ότι όλα θα λήξουν στο διπλωματικό πεδίο. Το σχόλιο Τραμπ για τη συμφωνία Nafta δείχνει ευελιξία από πλευράς του», επισήμανε ο Quincy Krosby της Prudential Financial.

Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ είχε δηλώσει την Παρασκευή ότι «Θα επιβάλλουμε δασμούς στη Harley-Davidson, στο μπέρμπον και στα τζιν της Levis».

Στο μεταξύ, νωρίτερα, ο επικεφαλής στρατηγικός επενδυτής της Citi Private Bank, Stephen Wieting, προειδοποιούσε: «Αν οι περισσότερες από τις μεγάλες οικονομίες πέσουν στην παγίδα της επιβολής εμπορικών κυρώσεων, τότε υπάρχει πιθανότητα (περίπου 10% με 20%) η παγκόσμια ανάπτυξη να αναθεωρηθεί αρνητικά».

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, από το ιστορικό υψηλό υποχώρησε ο δείκτης υπηρεσιών ISM τον Φεβρουάριο και συγκεκριμένα στις 59,5 μονάδες από 59,9 τον προηγούμενο μήνα.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με κέρδη 1,37% ή 336 μονάδων στις 24.874, ο S&P κατέγραψε άνοδο 1,10% στις 2.720 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1% στις 7.330 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Caterpillar (+3,4%), Boeing (2,7%) και General Electric (+2,6%) ενώ πτώση κατέγραψε μόνο ο τίτλος της Nike (-4,2%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, ισχυρή άνοδο σημείωσε η τιμή του πετρελαίου μετά τη μείωση της ημερήσιας παραγωγής στη Λιβύη κατά 380.000 βαρέλια το σαββατοκύριακο. Το αργό WTI ενισχύθηκε 2,2% στα 62,75 δολάρια ανά βαρέλι.

Στον αντίποδα, η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,3% στα 1.319,90 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,1% έναντι του ευρώ στο 1,2327 από 1,2321 την προηγούμενη εβδομάδα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου ενισχύθηκε κατά δύο μονάδες βάσης στο 2,88%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v