Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι δασμοί του Τραμπ «βούλιαξαν» τη Wall Street

Βαριές απώλειες στη Wall Street για τρίτη διαδοχική μέρα με τον Dow Jones να χάνει 420 μονάδες. Έντονος προβληματισμός για τους δασμούς σε αλουμίνιο και χάλυβα. Πτώση στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων.

Οι δασμοί του Τραμπ «βούλιαξαν» τη Wall Street

Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street μετά την ανακοίνωση Τραμπ για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα στις ΗΠΑ.

Η επιβολή «τιμωρητικών» δασμών 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου, προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Αντιπροέδρου της Ε.Ε., Γιούρκι Κατάινεν, που προειδοποίησε για τον κίνδυνο ενός «παγκόσμιου εμπορικού πολέμου».

Αργότερα, και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαντήσει αποφασιστικά στους δασμούς του Τραμπ, καταθέτοντας εντός ημερών μια πρόταση για αντίμετρα μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Στο μεταξύ, καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο επικεφαλής της Fed, Jerome Powell στην δεύτερη κατάθεσή του στο Κογκρέσο, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις υπερθέρμανσης της αμερικανικής οικονομίας.

Ωστόσο παραμένει αρνητικός ο αντίχτυπος από την πρώτη κατάθεση Powell την Τρίτη όπου μεταξύ άλλων είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για περισσότερες από τρεις αυξήσεις επιτοκίων το 2018 προκειμένου να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός.

Στον απόηχο των δηλώσεων Powell, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά πέντε μονάδες βάσης στο 2,80% και η απόδοση του 30ετού σημείωσε πτώση τεσσάρων μονάδων βάσης στο 3,08%.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, ο δείκτης μεταποίησης ISM τον Ιανουάριο έπιασε υψηλό 13 ετών καθώς ανήλθε στις 60,8 μονάδες από 59,1 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές ανέμεναν πτώση στις 58,7 μονάδες.

Επιπλέον, οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν σε χαμηλό 1969 την προηγούμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα κατά 10.000 στις 210.000 αιτήσεις. Οι αναλυτές ανέμεναν οι αιτήσεις να αυξηθούν στις 226.000.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με απώλειες 1,68% ή 420 μονάδων στις 24.608, ο S&P κατέγραψε πτώση 1,33% στις 2.677 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,27% στις 7.180 μονάδες.

Σημειώνεται ότι ο βιομηχανικός δείκτης είχε φτάσει να «βουλιάζει» έως και 586 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, σε χαμηλό δύο εβδομάδων κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου μετά τη μεγαλύτερη της αναμενόμενης αύξησης στα αποθέματα αργού την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Το πετρέλαιο υποχώρησε 1,1% στα 60,99 δολάρια ανά βαρέλι.

Αντίστοιχα, η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 1% στα 1.305 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,6% έναντι του ευρώ στο 1,2265 από 1,2194 την προηγούμενη μέρα.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v