Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανέκαμψαν S&P και Nasdaq μετά από τριήμερη πτώση

Με κέρδη έκλεισαν οι S&P και Nasdaq. Περισσότερες από 1150 μονάδες έχει χάσει ο Dow Jones σε διάστημα τεσσάρων συνεδριάσεων. Εβδομαδιαία πτώση 3,6% για το πετρέλαιο WTI.

Ανέκαμψαν S&P και Nasdaq μετά από τριήμερη πτώση

Επέστρεψε το αγοραστικό ενδιαφέρον σε S&P και Nasdaq αν και προβληματίζει η προοπτική ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου.

Συγκεκριμένα, αρνητικός παραμένει ο αντίχτυπος από την χθεσινή απόφαση Τραμπ να επιβάλει δασμούς 10% στις εισαγωγές αλουμινίου και 25% στις εισαγωγές χάλυβα. Υπενθυμίζεται ότι η ανακοίνωση Τραμπ προκάλεσε την αντίδραση της Ε.Ε. με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ να προαναγγέλλει την κατάθεση πρότασης για αντίμετρα στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ επανήλθε στο θέμα μέσω Twitter αναφέροντας: «Όταν μια χώρα (ΗΠΑ) χάνει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια σχεδόν με κάθε χώρα με την οποία συναλλάσσεται, τότε οι εμπορικοί πόλεμοι είναι καλοί και εύκολα κερδίζονται».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει την επιβολή δασμού 25% σε εισαγωγές αξίας 3,5 δισ. δολαρίων από τις ΗΠΑ, αν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εφαρμόσει το σχέδιο που ανακοίνωσε για επιβολή δασμών σε εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα» ανέφεραν στο Reuters πηγές της Ε.Ε.

«Ξεκάθαρα, το επενδυτικό περιβάλλον έχει αλλάξει δραματικά από την αρχή του έτους», παρατηρεί ο CEO της 50 Park Investments, Adam Sarhan.

Στο μεταξύ, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στις 99,7 μονάδες τον Φεβρουάριο, οριακά χαμηλότερα από τις 99,9 μονάδες στις οποίες είχε αρχικά μετρηθεί. Τον Ιανουάριο η καταναλωτική εμπιστοσύνη είχε διαμορφωθεί στις 95,7 μονάδες. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η τελική μέτρηση Φεβρουαρίου θα είναι 99,5 μονάδες.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,29% ή 71 μονάδων στις 24.538, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,5% στις 2.691 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,08% στις 7.257 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, εβδομαδιαία πτώση 3,6% σημείωσε η τιμή του πετρελαίου. «Πάντως δεν υπάρχουν ουσιαστικές ενδείξεις για αντιστροφή της ανοδικής τάσης. Αυτή την εβδομάδα η αγορά κινήθηκε πτωτικά εξαιτίας της αύξησης των αποθεμάτων στις ΗΠΑ και της αίσθησης ότι η τιμή έχει φτάσει …πολύ μακριά, πολύ σύντομα», σχολίασε ο Ric Spooner, επικεφαλής αναλυτής της CMC Markets. Σήμερα, το πετρέλαιο ενισχύθηκε 0,4% στα 61,25 δολάρια ανά βαρέλι.

Αντίστοιχα, η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 1,4% στα 1.323 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,5% έναντι του ευρώ στο 1,2331 από 1,2267 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου ενισχύθηκε κατά πέντε μονάδες βάσης στο 2,85%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v