Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχωρεί η Wall Street υπό τον φόβο των εμπορικών δασμών

Σε αρνητικό έδαφος κινούνται οι δείκτες, μετά τα δημοσιεύματα για επιβολή δασμών στην ΕΕ από ΗΠΑ. Ράλι 9,7% για General Motors. Το αργό πετρέλαιο βουτάει 1,79% στα 66,7 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός κινείται 0,09% χαμηλότερα.

Υποχωρεί η Wall Street υπό τον φόβο των εμπορικών δασμών

Απώλειες σημειώνουν οι αμερικανικές μετοχές, καθώς επιστρέφουν οι φόβοι για έναν εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

O Dow Jones διολισθαίνει 0,74% στις 24.485 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 0,06% υψηλότερα στις 7.467 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει πτώση 0,33% στις 2.715 μονάδες. 

Την Πέμπτη, ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος, δήλωσε πως θα αφήσει να λήξουν οι εξαιρέσεις που είχαν δοθεί στην Ε.Ε. και στους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ στην NAFTA, μετά την άκαρπη κατάληξη των μεταξύ τους διαπραγματεύσεων.

Η Ουάσιγκτον είχε ανακοινώσει νωρίτερα φέτος την επιβολή δασμών 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου, αλλά προχώρησε γρήγορα στην εξαίρεση των εταίρων των ΗΠΑ από το μέτρο, δίνοντας τους διορία ως την 1η Ιουνίου να προσφέρουν παραχωρήσεις.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, οι καταναλωτικές δαπάνες πραγματοποίησαν άλμα 0,6% τον περασμένο μήνα, το μεγαλύτερο τους τελευταίους πέντε μήνες. Τον Μάρτιο είχαν σημειώσει άνοδο 0,5%.

Οι αναλυτές προέβλεπαν ενίσχυση των καταναλωτικών δαπανών κατά 0,4%.

Εν τω μεταξύ, ο δομικός δείκτης προσωπικής κατανάλωσης (PCE), ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας, κινήθηκε 0,2% υψηλότερα για τρίτο διαδοχικό μήνα.

Σε ετήσια βάση, ο δομικός δείκτης ενισχύθηκε 1,8%, κάτω από τον στόχο του 2% της Fed.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο βουτάει 1,79% στα 66,7 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός κινείται 0,09% χαμηλότερα, στα 1.305 δολάρια ανά ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, ενώ διολισθαίνει έναντι του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,1659 δολαρίου/ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου κινείται δύο μονάδες βάσης χαμηλότερα, στο 2,84%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της General Motors πραγματοποιεί άλμα 9,7%, μετά την επένδυση της Softbank στη μονάδα αυτοοδηγούμενων οχημάτων της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v