Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κερδοφόρος ο Μάιος στη Wall Street

Κέρδισε τις εντυπώσεις ο Nasdaq τον Μάιο, σημειώνοντας άνοδο 5,3%. Απώλειες για τους δείκτες στην τελευταία συνεδρίαση του μήνα. Ένταση στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ- Ε.Ε. Δεύτερη σερί πτώση για το δολάριο.

Κερδοφόρος ο Μάιος στη Wall Street

Πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street καθώς επανήλθαν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για έναν εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ- Ε.Ε.

Ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 1,02% ή 251 μονάδων στις 24.415, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,69% στις 2.705 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,27% στις 7.442 μονάδες.

Τον Μάιο, ο Dow Jones ενισχύθηκε 1%, ο S&P 2,2% και ο Nasdaq 5,3%.

Στον βιομηχανικό δείκτη, άνοδο σημείωσε μόνο η μετοχή της Visa (+0,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι Procter & Gamble (-2,3%), Caterpillar (-2,2%) και Verizon (-1,9%).

Νωρίτερα, ο Αμερικανικός υπουργός Εμπορίου Γούιλμπορ Ρος ανακοίνωσε ότι θα αφήσει να λήξουν οι εξαιρέσεις στους δασμούς χάλυβα και αλουμινίου που είχαν δοθεί σε Ε.Ε., Μεξικό και Καναδά, μετά την άκαρπη κατάληξη των διαπραγματεύσεων.

Σαν μια πρώτη ευρωπαϊκή αντίδραση, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, δήλωσε πως η Ε.Ε. θα επιβάλει αντίμετρα στα «απαράδεκτα» εμπορικά μέτρα των ΗΠΑ. «Αυτή είναι μια κακή ημέρα για το παγκόσμιο εμπόριο» κατέληξε.

Επιπλέον, το Μεξικό αντέδρασε στους δασμούς των ΗΠΑ επιβάλλοντας «ισοδύναμα» μέτρα, συμπεριλαμβανομένων και δασμών στον χάλυβα και σε αγροτικά προϊόντα.

«Αν αυτό συνέβαινε πριν από δύο ή τρεις μήνες, τότε η αγορά θα αντιδρούσε πολύ άσχημα. Αποφεύγονται τα χειρότερα γιατί υπάρχει η υποψία ότι οι ΗΠΑ μπλοφάρουν στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής τους ταχτικής», ανέφερε ο John Zaller, επικεφαλής αναλυτής της MAI Capital Management.

Στο μεταξύ, οι καταναλωτικές δαπάνες τον Απρίλιο σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων πέντε μηνών στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα κατά 0,6% ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μικρότερη αύξηση κατά 0,4%.

Παράλληλα, οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας μειώθηκαν κατά 13.000 την προηγούμενη εβδομάδα στις 221.000 αιτήσεις έναντι 228.000 που προέβλεπαν οι αναλυτές

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 1,7% στα 67,04 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,1% στα 1.304 δολ./oz.

Τον Μάιο τόσο η τιμή του αργού όσο και η τιμή του χρυσού κινήθηκαν χαμηλότερα άνω του 2% και 1% αντίστοιχα.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε για δεύτερη μέρα από το υψηλό 10 μηνών έναντι του ευρώ στο 1,1689 από 1,1665 την Τετάρτη.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε πτώση μιας μονάδας βάσης στο 2,84%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v