Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πέμπτη εβδομάδα απωλειών για τον Dow Jones

Το μακροβιότερο εβδομαδιαίο πτωτικό σερί από το 2011 σημείωσε ο Dow Jones. Συγκρατημένη άνοδος για το αμερικανικό χρηματιστήριο την Παρασκευή. Εβδομαδιαία «βουτιά» 7,9% για το πετρέλαιο. Κλειστή η Wall Street την Δευτέρα.

Πέμπτη εβδομάδα απωλειών για τον Dow Jones

Ανέκαμψε η Wall Street μετά από δύο διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις με το εμπόριο να παραμένει στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Huawei είναι «πολύ επικίνδυνη» αλλά θα μπορούσε να «συμπεριληφθεί» σε μία εμπορική συμφωνία με το Πεκίνο.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε τη δήλωση κατά τη διάρκεια παρουσίασης πακέτου στήριξης $16 δισ. για τους αγρότες, οι οποίοι έχουν «χτυπηθεί» από την κλιμάκωση των δασμών.

Επιπλέον ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι υπάρχει «μία καλή πιθανότητα» να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με το Πεκίνο.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι εισηγείται έναν νέο κανόνα βάσει του οποίου θα επιβάλλονται εξισορροπητικοί δασμοί σε βάρος κρατών που υποτιμούν εσκεμμένα το νόμισμά τους έναντι του δολαρίου.

«Τα ξένα κράτη δεν θα μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν νομισματικές πολιτικές ώστε να θέτουν σε μειονεκτική θέση τους Αμερικανούς εργαζόμενους και τις αμερικανικές επιχειρήσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά υποχώρησαν απότομα τον Απρίλιο, κυρίως λόγω της πτώσης στη ζήτηση αεροσκαφών Boeing, νέων αυτοκινήτων και φορτηγών.

Όπως μεταδίδει το MarketWatch, οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά –προϊόντα δηλαδή με διάρκεια λήξης μεγαλύτερη από τρία χρόνια- διολίσθησαν 2,1% τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 0,37% ή 95 μονάδες στις 25.585, ο S&P σημείωσε άνοδο 0,14% στις 2.826 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,11% στις 7.637 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Boeing (+1,3%) καιDow Inc. (+1,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των McDonalds (-0,6%) και Nike (-1,5%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημείωσε άνοδο μόλις 0,1% στα 57,94 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,9% στα 1.285 δολ./oz.

Στην εβδομάδα, το πετρέλαιο «βούλιαξε» 7,9% ενώ ο χρυσός κέρδισε 0,6%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,3% σε σχέση με το ευρώ στο 1,1209 δολ. από 1,1181 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ανέκαμψε από το χαμηλό 18 μηνών και συγκεκριμένα στο 2,32%, σημειώνοντας άνοδο τριών μονάδων βάσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v