Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεύτερη μέρα ανόδου στη Wall Street

Σε θετικό έδαφος κινήθηκε το αμερικανικό χρηματιστήριο με τον Dow Jones να κερδίζει 207 μονάδες. Επιμένουν οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από τη Fed. Σε bear market το πετρέλαιο. Σε υψηλό 3,5 μηνών ο χρυσός.

Δεύτερη μέρα ανόδου στη Wall Street

Άνοδος για δεύτερη μέρα στη Wall Street στον απόηχο της διαβεβαίωσης Πάουελ ότι θα πράξει ότι χρειαστεί –υπονοώντας ακόμα και μείωση επιτοκίων- προκειμένου να στηριχθεί η αμερικανική οικονομία.

Στο μεταξύ, οι αμερικανικές επιχειρήσεις ανησυχούν για τον αρνητικό αντίκτυπο από τον εμπορικό πόλεμο παρά την άνοδο της οικονομικής δραστηριότητας, σύμφωνα με την έκθεση της Fed για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας τον Απρίλιο.

Όπως αναφέρεται στη Beige Book, οι περισσότερες επιχειρήσεις στις 12 περιφέρειες της κεντρικής τράπεζας διαπίστωσαν μια «ήπια» βελτίωση στην ανάπτυξη της οικονομίας, η οποία περιγράφεται ως «μέτρια».

Ωστόσο, τονίζεται πως υπάρχουν πολυάριθμες επιχειρήσεις που εκφράζουν ανησυχία για τον εμπορικό πόλεμο της κυβέρνησης Τραμπ με την Κίνα.

Επιπλέον, επανήλθαν στο προσκήνιο οι γεωπολιτικές ανησυχίες μετά την νέα κλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν.

Νωρίτερα, ο Ντόναλντ Τραμπ ερωτηθείς για το αν πρέπει να προχωρήσει σε στρατιωτική δράση κατά του Ιράν, απάντησε: «Υπάρχει πάντα η πιθανότητα. Το επιθυμώ; Όχι, δεν θα το προτιμούσα. Αλλά υπάρχει η πιθανότητα».

Αυτοσυγκράτηση συνέστησε και στις δύο πλευρές ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ σε συνέντευξή του στα ρωσικά ΜΜΕ ενόψει της επίσκεψής του στη Ρωσία.

«Η άνοδος της έντασης στη Μέση Ανατολή, εξαιτίας της πίεσης που ασκούν οι ΗΠΑ στο Ιράν, είναι ιδιαίτερα ανησυχητική και όλα τα μέρη πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση», τόνισε.

Στο μέτωπο της αμερικανικής απασχόλησης, ,μόλις 27.000 εργαζομένους προσέλαβε ο αμερικανικός ιδιωτικός τομέας τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το ινστιτούτο ερευνών ADP.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Econoday προέβλεπαν αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 175.000. Η αύξηση της απασχόλησης έγινε με τον πιο χαμηλό ρυθμό των τελευταίων εννέα ετών, όπως σημειώνει το MarketWatch.

Παράλληλα, ο τομέας των υπηρεσιών αναπτύχθηκε τον Μάιο στις ΗΠΑ, ανακάμπτοντας από το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 μηνών. Ειδικότερα, ο δείκτης υπηρεσιών του ινστιτούτου ISM διαμορφώθηκε στις 56,9 μονάδες τον περασμένο μήνα από 55,5 τον Απρίλιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν οριακή υποχώρηση στις 55,4 μονάδες.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 0,82% ή 207 μονάδες στις 25.539, ο S&P σημείωσε άνοδο 0,82% στις 2.826 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,64% στις 7.575 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου εισήλθε σε “bear market” μετά από «βουτιά» 3,4% στα 51,68 δολάρια ανά βαρέλι. Αντίθετα η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,4% στα 1.3333 δολ./oz, πιάνοντας υψηλό 3,5 μηνών.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε άνοδο 0,3% σε σχέση με το ευρώ στο 1,1228 δολ. από 1,1254 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύθηκε δύο μονάδων βάσης στο 2,11%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v