Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκρατημένη πτώση στη Wall Street

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκε το αμερικανικό χρηματιστήριο. Προβληματίζουν ο εμπορικός πόλεμος και η παραπομπή Τραμπ. Ενισχύθηκε το δολάριο. Στο 1,7% η απόδοση του 10ετούς ομλόγου.

Συγκρατημένη πτώση στη Wall Street

Πτώση στη Wall Street καθώς επανήλθαν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για το εμπόριο μετά από δημοσίευμα του Bloomberg ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να παρατείνουν τη ρήτρα που επέτρεπε στις αμερικανικές εταιρείες να προμηθεύουν την κινεζική Huawei.

Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική κυβέρνηση έβαλε στη μαύρη λίστα τη Huawei τον Μάιο για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ καταφέρθηκε εκ νέου ενάντια στη διαδικασία που ξεκίνησαν εις βάρος του οι Δημοκρατικοί με στόχο την καθαίρεση του, με αφορμή την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε τον περασμένο Ιούλιο με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Καθαίρεση γι' αυτό; Πρόκειται για ανέκδοτο!», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, ενώ επανέλαβε ότι η συνομιλία του με τον Ζελένσκι ήταν «υπέροχη».

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, το ΑΕΠ των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 2% το δεύτερο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με την τελική μέτρηση, η οποία επιβεβαίωσε την προηγούμενη.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η αμερικανική κυβέρνηση, οι επενδύσεις των επιχειρήσεων συρρικνώθηκαν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, ενώ τα εταιρικά κέρδη ήταν αδύναμα.

Συγκεκριμένα, οι επενδύσεις των επιχειρήσεων διολίσθησαν κατά 1% το δεύτερο τρίμηνο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση μετά από εκείνη που καταγράφηκε στο τέταρτο τρίμηνο του 2015. Η αρχική μέτρηση είχε δείξει πτώση 0,6%.

Επιπλέον, μικρή άνοδο σημείωσε ο αριθμός των ανθρώπων που υπέβαλαν αίτηση για επιδόματα ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, στα μέσα του Σεπτεμβρίου.

Όπως μεταδίδει το MarketWatch, οι νέες αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 3.000 και έφτασαν τις 213.000, τις επτά μέρες που ολοκληρώθηκαν στις 21 Σεπτεμβρίου. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του ειδησεογραφικού μέσου ανέμεναν ότι θα φτάσουν τις 211.000.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 0,3% ή 79 μονάδες στις 26.891, ο S&P σημείωσε πτώση 0,24% στις 2,977 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,58% στις 8.030 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Nike (+1,4%) και Procter & Gamble (+1,2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των UnitedHealth (-2,9%) και Chevron (-2,5%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε οριακά 0,1% στα 56,41 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,2% στα 1.515 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,0922 δολ. από 1,0945 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 1,70%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v