Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οριακή πτώση στη Wall Street μετά της Fed

Σε αρνητικό έδαφος κινείται το αμερικανικό χρηματιστήριο μετά την απόφαση της Fed να μειώσει τα επιτόκια και να βάλει "πάγο" στη νομισματική χαλάρωση. Μικρή πτώση για το αργό. Οριακή άνοδος για τον χρυσό.

Οριακή πτώση στη Wall Street μετά της Fed

Χαμηλότερα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές την Τετάρτη μετά την Fed και εν αναμονή της συνέντευξης τύπου του Τζέρομ Πάουελ.

Ειδικότερα, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ μείωσε όπως αναμενόταν την Τετάρτη τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,5% με 1,75%. Τούτη είναι η τρίτη μείωση επιτοκίων το 2019.

Ωστόσο, η Fed εξάλειψε από το ανακοινωθέν τη φράση ότι «θα δράσει κατάλληλα» για να διατηρήσει την επέκταση της αμερικανικής οικονομίας. Πρόκειται για φράση η οποία είχε θεωρηθεί σημάδι μελλοντικών μειώσεων επιτοκίων.

O Dow Jones υποχωρεί 0,03% στις 27.074 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 0,11% χαμηλότερα στις 8.265 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει πτώση 0,27% στις 3.028 μονάδες. 

Η μείωση των επιτοκίων ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη, ενώ και οι προσδοκίες για περαιτέρω χαλάρωση είχαν υποχωρήσει σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες. «Είναι ουσιαστικά αυτό που περιμέναμε» ανέφερε αναλυτής της Delegate Advisors στο Reuters. «Το σημαντικότερο είναι ότι αφαίρεσαν τη φράση ότι η κεντρική τράπεζα θα δράσει κατάλληλλα. Φαίνεται πως η αγορά θεωρεία ότι αυτό σημαίνει πως θα υπάρξει παύση στη μείωση των επιτοκίων. Αυτό ήταν αναμενόμενο» πρόσθεσε.

Aπό τα οικονομικά νέα της ημέρας, ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης των ΗΠΑ κατέβασε ταχύτητα το τρίτο τρίμηνο, αλλά λιγότερο από ό,τι αναμενόταν, καθώς η πτώση των επιχειρηματικών επενδύσεων αντισταθμίστηκε από τις καταναλωτικές δαπάνες και την ανάκαμψη των εξαγωγών.

Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,9% το τρίτο τρίμηνο, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση του υπουργείου Εμπορίου.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν ότι θα ενισχυθεί κατά 1,6%, το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου, η ανάπτυξη είχε «τρέξει» με 2%.

Εν τω μεταξύ, οι αμερικανικές επιχειρήσεις προσέλαβαν 125.000 εργαζομένους τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ινστιτούτου ADP και της Moody’s Analytics. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση ανέμεναν ότι θα φτάσουν τις 100.000.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο διολισθαίνει 0,14% στα 55,47 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός κινείται 0,18% υψηλότερα στα 1.493 δολάρια ανά ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ και του γεν, ενώ υποχωρεί έναντι της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,1107 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς διαμορφώνεται στο 1,83%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v