Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τριπλό ρεκόρ στη Wall Street

Νέα ιστορικά υψηλά έπιασαν και οι τρεις δείκτες στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Στο επίκεντρο οι δασμοί και τα εταιρικά αποτελέσματα. «Άλμα» 15% για τη μετοχή του Twitter. Στο 1,64% το αμερικανικό 10ετές ομόλογο.

Τριπλό ρεκόρ στη Wall Street

Κέρδη στη Wall Street μετά την απόφαση της Κίνας να μειώσει τους δασμούς σε εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων αξίας 75 δισ. δολαρίων.

Ειδικότερα, το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας ανακοίνωσε ότι από τις 14 Φεβρουαρίου οι δασμοί θα μειωθούν στο 5% από 10% προηγουμένως και στο 2,5% από 5%, προκειμένου «να προωθηθεί μία υγιής και σταθερή ανάπτυξη του εμπορίου ανάμεσα στις δύο χώρες».

Στο μεταξύ, θετικός ήταν ο αντίχτυπος και από τα αποτελέσματα του Twitter (+15%) καθώς μπορεί τα κέρδη τριμήνου να μειώθηκαν ωστόσο τα έσοδα ξεπέρασαν για πρώτη φορά το 1 δισ. δολάρια. Ειδικότερα τα καθαρά κέρδη περιορίστηκαν στα 119 εκατ. δολάρια ή 15 σεντς ανά μετοχή ενώ τα έσοδα ανήλθαν στο 1,01 δις. δολάρια από 992 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Παράλληλα, καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα β’ τριμήνου γνωστοποίησε η εταιρεία καλλυντικών Estee Lauder (+5,5%) στο β’ τρίμηνο καθώς τα προσαρμοσμένα κέρδη ανήλθαν στα 2,11 δολ. ανά μετοχή και τα έσοδα στα 4,62 δις. δολάρια από κέρδη 1,29 δολ. και έσοδα 4,34 δολ. που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Από πλευράς απασχόλησης, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας στο τέλος Ιανουαρίου υποχώρησαν σε πολυετή χαμηλά επίπεδα, καταδεικνύοντας ότι η αμερικανική αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή παρά τους αντίθετους οικονομικούς ανέμους.

Οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας διολίσθησαν κατά 15.000 στις 202.000 την εβδομάδα που έληξε την 1η Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε την Πέμπτη η κυβέρνηση. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch προέβλεπαν μέτρηση στις 215.000.

Στο πολιτικό μέτωπο, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε «πολύ άδικο» το τριετές «κυνήγι μαγισσών» εναντίον του, σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποίησε μια ημέρα μετά την αθώωση του από τη Γερουσία για την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας και της παρακώλυσης της λειτουργίας του Κογκρέσου.

«Ήταν αχρείο, ήταν διεφθαρμένο» υπογράμμισε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, λέγοντας ότι αν αυτό είχε συμβεί στον Μπαράκ Ομπάμα πολλοί άνθρωποι θα ήταν ήδη στη φυλακή.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 0,3% ή 89 μονάδες στις 29.379, ο S&P σημείωσε άνοδο 0,32% στις 3.345 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,67% στις 9.572 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Boeing (+3,5%) και Microsoft (+2,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Exxon Mobil (-1,4%) και UnitedHealth (-1,2%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,0979 δολ. από 1,1000 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 0,4% στα 50,95 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού ανέκαμψε 0,5% στα 1.562 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε κατά μία μονάδα βάσης στο 1,64%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v