Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ελεύθερη πτώση η Wall Street

Βουτιά 850 μονάδων σημειώνει ο Dow Jones, οδεύοντας στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το 2018. Στο 1,39% κατρακυλάει η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Άλμα 1,8% για τον χρυσό. Ενισχύεται το γεν. Πτώση 3% για την Apple. Στο «κόκκινο» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Σε ελεύθερη πτώση η Wall Street

Ισχυρές απώλειες καταγράφουν οι αμερικανικές μετοχές τη Δευτέρα, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις υπόλοιπες διεθνείς αγορές, καθώς η εξάπλωση του κορωνοϊού προκαλεί ανησυχίες για πλήγμα στην παγκόσμια ανάπτυξη.

O Dow Jones καταγράφει βουτιά 2,9% ή 850 μονάδες, στις 28.141 μονάδες, υποχωρώντας για κάτω από τον κινητό μέσο όρο των τελευταίων 100 ημερών, για πρώτη φορά από τις 10 Οκτωβρίου του 2019. Ο βιομηχανικός δείκτης οδεύει για τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Φεβρουάριο του 2018, όταν έχασε πάνω από 1.000 μονάδες. 

Ο Nasdaq διολισθαίνει 3,3% στις 9.260 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κινείται 2,6% χαμηλότερα, στις 3.251 μονάδες. 

Στο ταμπλό, οι μετοχές των αεροπορικών Delta Airlines και American Airlines βουτάνε πάνω από 5%, ενώ η United Airlines διολισθαίνει 4,8%. Οι μετοχές των διαχειριστών καζίνο, όπως των Las Vegas Sands και Wynn Resorts, υποχωρούν 4%.

Μεγάλο χτύπημα δέχονται και οι μετοχές των κατασκευαστών τσιπ. Η μετοχή της Nvidia καταγράφει απώλειες 6%, ενώ η Intel σημειώνει πτώση 3,3%. Βουτιά 9% πραγματοποιεί η AMD. 

Στο «κόκκινο» βρίσκεται και η Apple και οι προμηθευτές της. Η μετοχή της κατασκευάστριας των iPhone διολισθαίνει 3%, ενώ πτώση 4,5% σημειώνει η μετοχή της Skyworks Solutions. 

«Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων εκτός Κίνας συνέχισε να πολλαπλασιάζεται το Σαββατοκύριακο, προκαλώντας τριγμούς στις χρηματοοικονομικές αγορές, καθώς οι επενδυτές αναγκάζονται να επανεκτιμήσουν την άποψή τους ότι η επιδημία θα είναι βραχυχρόνια», ανέφερε σε σημείωμά του αναλυτής της ΧΜ.

To Σάββατο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε ότι η επιδημία μπορεί να μειώσει την παγκόσμια ανάπτυξη κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα φέτος και να διαγράψει 0,4 ποσοστιαία μονάδα από το ΑΕΠ της Κίνας.

«Η παγκόσμια οικονομία είναι αντιμέτωπη με επιβράδυνση και αυτή η επιβράδυνση μπορεί να ενισχυθεί από τον κορωνοϊό» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ.

Στην Ευρώπη, το ιταλικό χρηματιστήριο βουτάει πάνω από 4%, μπαίνοντας σε πορεία για τη χειρότερη μέρα από τον Ιούνιο του 2016.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 3,9%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 χάνει 3,3%, στο Παρίσι ο CAC 3,9%, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ 3,8%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται 3,6% χαμηλότερα.

Οι μετοχές αεροπορικών εταιρειών δέχονται τις μεγαλύτερες απώλειες. Η EasyJet χάνει 15%, η Ryanair 13,2% και η Air France 10,5%.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο διολισθαίνει 3,7% στα 51,3 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός πραγματοποιεί άλμα 1,8% στα 1.679 δολάρια ανά ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας, ενώ διολισθαίνει έναντι του γεν. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,08%.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου καταγράφει βουτιά οκτώ μονάδων βάσης, στο 1,39%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v