Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το χειρότερο διήμερο στην ιστορία του Dow Jones

Νέες βαριές απώλειες στη Wall Street με τον Dow Jones να χάνει πάνω από 1.900 μονάδες σε μόλις δύο μέρες. Σε ιστορικό χαμηλό το αμερικανικό 10ετές ομόλογο στο 1,32%. Κάτω από τα 50 δολ. το πετρέλαιο. Υποχώρησε το δολάριο.

Το χειρότερο διήμερο στην ιστορία του Dow Jones

Στο κόκκινο κινήθηκε η Wall Street καθώς η νέα πτώση στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων εντείνουν τις ανησυχίες για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Ειδικότερα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου έπιασε ιστορικό χαμηλό στο 1,32% σημειώνοντας πτώση πέντε μονάδων βάσης.

Νωρίτερα, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) κάλεσαν τους Αμερικανούς πολίτες να προετοιμαστούν για την εξάπλωση του κοροναϊού και στις ΗΠΑ.

Η προειδοποίηση αυτή σηματοδοτεί αλλαγή στην τακτική που ακολουθούσαν μέχρι σήμερα τα CDC, τα οποία είχαν επικεντρώσει τις προσπάθειές τους στο να σταματήσουν τον κορωνοϊό ώστε να μην μπει στη χώρα και έθεταν σε καραντίνα πρόσωπα που είχαν ταξιδέψει στην Κίνα.

Στη Wall Street, o Dow Jones «βούλιαξε» 3,15% ή 879 μονάδες στις 27.081, ο S&P σημείωσε πτώση 2,98% στις 3.129 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 2,77% στις 8.965 μονάδες.

Σημειώνεται ότι o Dow Jones κατέγραψε τη μεγαλύτερη διήμερη πτώση στην ιστορία του και συγκεκριμένα κατά 1.910 μονάδες

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές των American Express (-5,7%), United Technologies (-5,2%), Visa Inc. (-5,1%) και UnitedHealth (-5%) ενώ για άλλη μια συνεδρίαση κανένας τίτλος δεν έκλεισε με θετικό πρόσημο.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι το χρηματιστήριο μετοχών των ΗΠΑ θα καταρρεύσει, αν ο ίδιος χάσει τις φετινές εκλογές. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στην Ινδία, ο Τραμπ είπε σε επικεφαλής επιχειρήσεων ότι οι μετοχές θα εκτιναχθούν αν επανεκλεγεί. «Αν δεν κερδίσω, θα δείτε ένα κραχ που δεν έχετε δει ποτέ άλλοτε», πρόσθεσε.

Στο εταιρικό μέτωπο, καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα τριμήνου ανακοίνωσε η Home Depot καθώς τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν 5,8% στα 2,48 δις. δολάρια ή 2,28 δολ. ανά μετοχή και τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 25,78 δισ. δολάρια ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν κέρδη 2,11 δολ. ανά μετοχή και έσοδα 25,76 δισ. δολ.

Επιπλέον, η αγορά κατοικιών «ζεστάθηκε» στο τέλος του 2019, με τις τιμές των κατοικιών να σημειώνουν ισχυρή άνοδο.

Τον Δεκέμβριο, ο δείκτης Case-Shiller ενισχύθηκε 3,8% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Τον Νοέμβριο είχε καταγράψει άνοδο 3,5%. Ο δείκτης καταγράφει τις μεταβολές στις τιμές σε 20 μεγαλουπόλεις των ΗΠΑ.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,3% έναντι του ευρώ στο 1,0886 δολ. από 1,0855 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου «βούλιαξε» 3% στα 49,90 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού υποχώρησε από το υψηλό επτά ετών στα 1.650 δολ./oz.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v