Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Βουτιά» στο αμερικανικό χρηματιστήριο

Ελεύθερη πτώση στη Wall Street με τον Dow Jones να χάνει πάνω από 1.000 μονάδες. Στο 1,37% κατρακύλησε η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Σε υψηλό επτά ετών ο χρυσός. Πτώση 4,7% για την Apple.

«Βουτιά» στο αμερικανικό χρηματιστήριο

Στο κόκκινο κινήθηκε η Wall Street καθώς η εξάπλωση του κορωνοϊού φαίνεται να λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις και εκτός Κίνας.

Ειδικότερα, στην Ιταλία υπάρχει έβδομος νεκρός ενώ πάνω από 200 είναι τα κρούσματα. Σε καραντίνα βρίσκονται πάνω από 10 πόλεις του ιταλικού βορρά, με τις πιο εύπορες περιοχές της Λομβαρδίας και του Βένετο -που βρίσκονται το Μιλάνο και η Βενετία αντίστοιχα- να είναι στο επίκεντρο των περιπτώσεων κορωνοϊού.

«Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων εκτός Κίνας συνέχισε να πολλαπλασιάζεται το Σαββατοκύριακο, προκαλώντας τριγμούς στις χρηματοοικονομικές αγορές, καθώς οι επενδυτές αναγκάζονται να επανεκτιμήσουν την άποψή τους ότι η επιδημία θα είναι βραχυχρόνια», ανέφερε σε σημείωμά του αναλυτής της ΧΜ.

Στη Wall Street, o Dow Jones «βούλιαξε» 3,56% ή 1031 μονάδες στις 27.961, ο S&P σημείωσε πτώση 3,26% στις 3.228 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 3,71% στις 9.221 μονάδες.

Σημειώνεται ότι για τον Dow Jones αυτή ήταν η μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων δύο ετών.

Παραμένοντας στον βιομηχανικό δείκτη, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι μετοχές των UnitedHealth (-7,7%), American Express (-5%), Cisco Systems (-5%) και Apple (-4,7%) ενώ κανένας τίτλος δεν έκλεισε με θετικό πρόσημο.

Στο μεταξύ, η Goldman Sachs μείωσε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του έτους εξαιτίας των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Όπως μεταδίδει το CNBC, η Goldman Sachs προβλέπει ότι η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,2% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη 1,4%.

Παράλληλα, ο πρόεδρος και CEO της Berkshire Hathaway, Warren Buffett, υποστήριξε ότι η αμερικανική οικονομία είναι ισχυρή αλλά όχι τόσο ισχυρή όσο ήταν πριν από μισό χρόνο, λόγω κυρίως ενός συνδυασμού διεθνών προκλήσεων.

«Είναι δυνατή, λίγο πιο ήπια ωστόσο από ό,τι ήταν πριν από έξι μήνες, αλλά αυτό είναι σε ένα ευρύ φάσμα», δήλωσε στο CNBC. Οι μεταφορές προϊόντων επηρεάστηκαν από τους δασμούς και η επιχειρηματική δραστηριότητα κινείται χαμηλότερα μετά από ένα πολύ υψηλό επίπεδο, σημείωσε ο μεγαλοεπενδυτής.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε οριακά χαμηλότερα έναντι του ευρώ στο 1,0849 δολ. από 1,0847 την προηγούμενη εβδομάδα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου «βούλιαξε» 3,7% στα 51,43 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού ανήλθε σε υψηλό αντίστοιχο του Φεβρουαρίου 2013, σημειώνοντας άνοδο 1,7% στα 1.676 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς έχασε δέκα μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 1,37%.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στις ευρωαγορές με τον ιταλικό δείκτης MIB να «βουλιάζει» 5,43%, τον γερμανικό δείκτη DAX 30, 4,01% και τον γαλλικό δείκτη CAC 40 3,94%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v