Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

‘Εσπασε τα κοντέρ η άνοδος στη Wall Street

Ράλι στη Wall Street με τον Dow Jones (+11,37%) να σημειώνει τη μεγαλύτερη άνοδο από το 1933. «Άλμα» 9,4% για S&P και 8,1% για Nasdaq. Ξεχώρισαν Chevron (+24%) και Boeing (+21%). Υψηλότερα 6% ο χρυσός.

‘Εσπασε τα κοντέρ η άνοδος στη Wall Street

Ισχυρά κέρδη στη Wall Street, μετά από δημοσίευμα ότι Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο είναι κοντά σε συμφωνία για τη λήψη μέτρων περίπου $2 τρισ. ώστε να αντιμετωπιστεί ο οικονομικός αντίκτυπος του κορωνοϊού.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, τα μέλη του Κογκρέσου δεν κατάφεραν να επιλύσουν τις διαφωνίες τους παρά τις εκκλήσεις του υπουργού Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν.

Στη Wall Street, o Dow Jones «εκτοξεύτηκε» 11,37% ή 2.112 μονάδες στις 20.704- η μεγαλύτερη ημερήσια άνοδος από το 1933- ο S&P κατέγραψε κέρδη 9,38% στις 2.447 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 8,12% στις 7.417 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Chevron (+24%), American Express (+22%) και Boeing (+21%) ενώ πτώση σημείωσε μόνο ο τίτλος της Verizon (-0,6%).

Στο μεταξύ, ο αντίκτυπος από την εξάπλωση του κορωνοϊού στην οικονομία των ΗΠΑ έγινε ορατός τον Μάρτιο σύμφωνα με τα στοιχεία της IHS Markit.

Συγκεκριμένα, ο σύνθετος δείκτης PMI κατέγραψε πτώση 9,1%, τη μεγαλύτερη την τελευταία δεκαετία, βουτώντας στο ιστορικό χαμηλό επίπεδ των 40,5 μονάδων.

Επιπλέον, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διαπιστώνει «πολύ μεγάλη επιτάχυνση» της μετάδοσης του κορονοϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν τις προϋποθέσεις να εξελιχθούν σε νέο επίκεντρο της επιδημίας.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Οργανισμού, Μάργκαρετ Χάρις: «Αυτή τη στιγμή διαπιστώνουμε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων. Οι ΗΠΑ έχουν μία μεγάλη έκρηξη, μία έκρηξη που ενισχύεται σε ένταση».

«Τις τελευταίες 24 ώρες, το 85% των νέων κρουσμάτων προέρχονταν από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Από αυτά, το 40% αφορά τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε η εκπρόσωπος.

Παράλληλα, εντύπωση προκάλεσε η δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι μια «σοβαρή ύφεση» θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερα θύματα από τον νέο κορονοϊό στις ΗΠΑ. Ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε πως μια παρατεταμένη εφαρμογή των αυστηρών περιορισμών στις ΗΠΑ, που έχει βυθίσει σε κρίση την οικονομία, μπορεί να «καταστρέψει» τη χώρα. «Αυτή η θεραπεία είναι χειρότερη από το πρόβλημα», σημείωσε.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου ενισχύθηκε κατά τέσσερις μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 0,84%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 2,8% στα 24,01 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού «εκτοξεύτηκε» 6% στα 1.660 δολ./oz. Σημειώνεται ότι αυτή ήταν η μεγαλύτερη άνοδος των τελευταίων 11 ετών για το πολύτιμο μέταλλο.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,4% έναντι του ευρώ στο 1,0774 δολ. από 1,0728 την προηγούμενη μέρα.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v