Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα πτώση στη Wall παρά την παρέμβαση της Fed

Συνεχίζει στο «κόκκινο» η αμερικανική αγορά, με τον Dow Jones να υποχωρεί κάτω από τις 19.000 μονάδες. Ράλι πάνω από 4% για τον χρυσό. Στο 0,75% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Βουτιά 4% για Exxon Mobil και Chevron.

Νέα πτώση στη Wall παρά την παρέμβαση της Fed

Διευρύνουν τις απώλειες οι αμερικανικές μετοχές τη Δευτέρα, καθώς η ανακοίνωση της Fed για απεριόριστο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού δεν κατάφερε παρά μόνο πρόσκαιρα να αλλάξει το επενδυτικό κλίμα.

Ο Dow Jones διολισθαίνει 4,3% στις 18.363 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 1,7% χαμηλότερα στις 6.765 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει πτώση 3,8% στις 2.214 μονάδες.

H Fed ανακοίνωσε πριν την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης ότι θα προχωρήσει σε απεριόριστες αγορές αμερικανικών ομολόγων και άλλων ενυπόθηκων τίτλων καθώς και ότι θα χρησιμοποιήσει επιπλέον εργαλεία χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις.

«Η Fed δεσμεύεται να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία για να στηρίξει νοικοκυριά, επιχειρήσεις και την αμερικανική οικονομία συνολικά, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς», τονίζει σε δήλωσή της η αμερικανική κεντρική τράπεζα.

Tα futures της Wall Street ξεκίνησαν τη Δευτέρα με πτώση 5%, πυροδοτώντας αναστολή διαπραγμάτευσης, καθώς το πακέτο τόνωσης που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση Τραμπ δεν κατάφερε να περάσει από το Κογκρέσο.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν τόνισε ότι οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι είναι κοντά σε συμφωνία για την έγκριση του πακέτου τόνωσης της οικονομίας από το Κογκρέσο.
«Πιστεύω είμαστε πολύ κοντά. Πρέπει να το κάνουμε σήμερα», δήλωσε ο κ. Μνούτσιν σε εκπομπή του CNBC.

«Ανακοινώσαμε το βράδυ με τη Fed κάποιες σημαντικές δράσεις για τη στήριξη της αγοράς των τιτλοποιημένων ομολόγων, τη στήριξη της αγοράς των εταιρικών ομολόγων, πρωτογενούς και δευτερογενούς», πρόσθεσε.

Ωστόσο, το πακέτο τόνωσης ύψους $2 τρισ. δεν πέρασε από τη Γερουσία τη Δευτέρα καθώς καταψηφίστηκε από τους Δημοκρατικούς. Όλοι οι Δημοκρατικοί καταψήφισαν το νομοσχέδιο εκτός του Νταγκ Τζόουνς.

Λίγα λεπτά μετά την καταψήφιση, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, ανακοίνωσε ότι οι Δημοκρατικοί θα παρουσιάσουν τη Δευτέρα τη δική τους εκδοχή για τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας.

«Ενώ οι δράσεις της Fed προσφέρουν ανυπολόγιστη βοήθεια, ο μόνος τρόπος για να υπάρξει σταθερή βελτίωση στις αγορές είναι όταν επιτραπεί στην οικονομία να επανέλθει στη ζωή ή τουλάχιστον μόλις υπάρξει πραγματική διέξοδος για το πώς θα γίνει αυτό», ανέφερε σε σημείωμα αναλυτής της Bespoke Investment.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο ενισχύεται 1,68% στα 23 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός πραγματοποιεί άλμα 4,4% στα 1.559 δολάρια η ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ και του γεν, ενώ καταγράφει μικρή άνοδο έναντι της βρετανικής λίρας. 

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου κινείται στο 0,75%, καταγράφοντας πτώση 10 μονάδων βάσης.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Exxon Mobil βουτάει 4,9% στα 30 δολάρια, ενώ πτώση 4,4% σημειώνει και η Chevron. 

H μετοχή της Goldman Sachs υποχωρεί 2% στα 130 δολάρια. 

Ισχυρές απώλειες καταγράφουν και οι ευρωπαϊκές αγορές. Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 2,3%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 χάνει 2,7%, στο Παρίσι ο CAC διολισθαίνει 2,2%. Στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ κινείται χαμηλότερα κατά 3,5%, στο Μιλάνο ο ΜΙΒ κατά 1,6%, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατά 3,1%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v