Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διήμερο ράλι 13% για τον Dow Jones

Σε θετικό έδαφος έκλεισε ο βιομηχανικός δείκτες για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση. Διέγραψε τα κέρδη ο Nasdaq. Ανέκαμψε το αργό. Βουτιά πάνω από 1% για τον χρυσό. Αλμα 24% για Boeing. Στο 0,85% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου.

Διήμερο ράλι 13% για τον Dow Jones

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι αμερικανικές μετοχές την Τετάρτη μετά το χθεσινό ράλι, περιορίζοντας τα αρχικά ισχυρά κέρδη στο τέλος της συνεδρίασης λόγω ανησυχιών για παράταση της διαδικασίας ψήφισης του δημοσιονομικού πακέτου τόνωσης των 2 τρισ. δολαρίων. 

O Dow Jones ενισχύθηκε 2,3% στις 21.200 μονάδες, καταγράφοντας για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο δύο διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις. Ο βιομηχανικός δείκτης έχει ενισχυθεί 13% τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις. Ο S&P 500 κατέγραψε κέρδη 1,15% στις 2.447 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,45% στις 7.384 μονάδες.

Ο βιομηχανικός δείκτης κατέγραφε άνοδο ως και 6% κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αλλά περιόρισε τα κέρδη στο τέλος μετά από την απειλή Γερουσιαστών να καθυστερήσουν την ψήφιση του πακέτου τόνωσης των 2 τρισ. δολαρίων.

Συγκεκριμένα, τέσσερις Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές προειδοποίησαν ότι δεν θα στηρίξουν το πακέτο διάσωσης επειδή το σχέδιο για αύξηση του επιδόματος ανεργίας κατά 600 δολάρια την εβδομάδα για τέσσερις εβδομάδες θα δημιουργούσε κίνητρα παραμονής στην ανεργία.

Κατόπιν, ο Μπέρνι Σάντερς, Δημοκρατικός Γερουσιαστής και υποψήφιος για το χρίσμα του κόμματος για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσει την έγκριση του πακέτου αν οι Ρεπουμπλικάνοι συνάδελφοι του δεν απέσυραν την αντίρρησή τους.

Ο Λευκός Οίκος και η Γερουσία κατέληξαν την Τρίτη σε συμφωνία για ένα πακέτο $2 τρισ. για τη στήριξη της οικονομίας από τον αντίκτυπο του κορωνοϊού.

Το σχέδιο, μεταξύ άλλων περιλαμβάνει περίπου 500 δισ. δολάρια για την εγγύηση δανείων και βοήθεια προς τις επιχειρήσεις, περιλαμβανομένων 50 δισ. δολαρίων για τις αεροπορικές εταιρείες της χώρας. Υπάρχουν πάνω από 350 δισ. δολάρια που θα διοχετευτούν σε μικρές επιχειρήσεις. Συνολικά 150 δισ. δολάρια θα ενισχύσουν τα νοσοκομεία και άλλους παρόχους υγειονομικών υπηρεσιών με εξοπλισμό και προμήθειες.

Aπό τα οικονομικά νέα της ημέρας, οι πωλήσεις βούτηξαν 4,4% στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 765.000. Εν τω μεταξύ, η μέση τιμή πώλησης διαμορφώθηκε στα 345.000.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο ενισχύθηκε 3% στα 24,7 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός υποχώρησε 1,7% στα 1.642 δολάρια ανά ουγκιά.

Στο ταμπλό, τη μεγαλύτερη άνοδο στον Dow Jones κατέγραψαν οι μετοχές της Boeing (24%), της United Technologies (10%), της Nike (9%) και της American Express (7%).

Mεγάλη πτώση σημείωσαν οι μετοχές του κλάδου της λιανικής. Συγκεκριμένα η Walmart υποχώρησε 5%, ενώ η Wallgreens βούτηξε 8,5%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολίσθησε έναντι του ευρώ, της βρετανικής λίρας και του γεν. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,082 δολ/ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου κινήθηκε στο 0,85%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v