Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διευρύνει τις απώλειες η Wall Street

Βαθιά στο «κόκκινο» οι δείκτες εν μέσω ανησυχιών για αναζωπύρωση της πανδημίας. Ενισχύεται το δολάριο. Διολισθαίνει 5% το αργό. Πτώση και για τον χρυσό. Στο 0,71% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς.

Διευρύνει τις απώλειες η Wall Street

Χαμηλότερα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές την Τετάρτη, μετά την άνοδο του Nasdaq σε νέα επίπεδα-ρεκόρ, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την έξαρση των κρουσμάτων σε διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ και την αναζωπύρωση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης.

Ο Dow Jones υποχωρεί 2,9% στις 25.656 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 2,49% χαμηλότερα στις 9.878 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει απώλειες 2,8% στις 3.041 μονάδες. 

Στο «κόκκινο» βρίσκονται και οι 11 τομείς του S&P 500.

O αριθμός των νέων κρουσμάτων Covid-19 στις ΗΠΑ ενισχύθηκε πάνω από 30% σε σχέση με μία εβδομάδα πριν, ενώ ανησυχητική άνοδος των μολύνσεων καταγράφεται στο Τέξας, στη Φλόριντα, στην Αριζόνα και στην Καλιφόρνια.

Η πολιτεία της Φλόριντα συγκεκριμένα ανακοίνωσε 5.508 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από τότε που ξέσπασε η πανδημία. Το προηγούμενο ρεκόρ είχε σημειωθεί το Σάββατο, με 4.096 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Την Τρίτη, ο κορυφαίος επιδημιολόγος στις ΗΠΑ Άντονι Φάουτσι χαρακτήρισε ανησυχητική την ανοδική πορεία των κρουσμάτων σε ορισμένες πολιτείες.

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος εμπορίου των ΗΠΑ δήλωσε ότι εξετάζει πρόσθετους δασμούς σε προϊόντα αξίας 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων από Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο. Η αποκάλυψη έγινε σε ένα αρχείο σχετικό με τη διαφωνία Airbus-Boeing.

Στόχος είναι να μπουν δασμοί σε νέα προϊόντα όπως ελιές, τζιν και φορτηγά και να αυξηθούν οι φόροι σε αεροσκάφη, τυριά και γιαούρτια.

Αρνητικό αντίκτυπο στο επενδυτικό κλίμα είχε και η επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία. Το ΔΝΤ προβλέπει ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 4,9% το 2020, έναντι πρόβλεψης για ύφεση 3% τον περασμένο Απρίλιο.

Πιο αδύναμη θα είναι και η ανάκαμψη το 2021, με την παγκόσμια οικονομία να αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 5,4% αντί για 5,8% που προέβλεπε το Ταμείο τον Απρίλιο.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο διολισθαίνει 1,6% στα 39,7 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός υποχωρεί 0,3% στα 1.775 δολάρια ανά ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,12 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου διαμορφώνεται στο 0,72%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v