Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Pfizer έδωσε φτερά στον Dow Jones

Τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο των τελευταίων πέντε μηνών σημείωσε ο Dow Jones κερδίζοντας 834 μονάδες. Υψηλότερα και ο S&P. Στο κόκκινο ο Nasdaq. Αισιοδοξία για το εμβόλιο της Pfizer. «Βουτιά» 5% για τον χρυσό. «Άλμα» 8,5% για το πετρέλαιο.

Η Pfizer έδωσε φτερά στον Dow Jones

Κέρδη για τους Dow Jones και S&P αλλά μακριά από τα υψηλά ημέρας, μετά τα καλά αποτελέσματα του εμβολίου της Pfizer για τον κορωνοϊό και τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, τα πρώτα στοιχεία από το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech κατά του κορωνοϊού δείχνουν ότι είναι περισσότερο από 90% αποτελεσματικό, ποσοστό πολύ υψηλότερο από το 50% που είχε θέσει ως όριο ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων στις ΗΠΑ.

«Εκπληκτικά τα νέα από την Pfizer. Αυτή είναι η αρχή του τέλος στον αγώνα μας κατά του κορωνοϊού», ανέφερε ο επικεφαλής επενδύσεων της Bleakley Advisory Group, Peter Boockvar.

Στο μεταξύ, ο Τζο Μπάιντεν προετοιμάζεται να αναλάβει την εξουσία τον Ιανουάριο θέτοντας ως προτεραιότητες τον αγώνα εναντίον της πανδημίας και τη συμφιλίωση της διχασμένης Αμερικής.

Από την άλλη πλευρά, ο Ντόναλντ Τραμπ αρνείται να αποδεχθεί την ήττα του καταγγέλλοντας νοθεία χωρίς ωστόσο να παρουσιάζει αποδείξεις.

«H προεδρία Μπάιντεν με πλειοψηφία ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία δεν αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση φόρων, το οποίο ήταν και ο μεγαλύτερος φόβος των επενδυτών», σχολίασε ο Brian Levitt της Invesco. «Επίσης μια προεδρία Μπάιντεν θα μπορούσε να σημαίνει επιστροφή σε πιο παραδοσιακές και προβλεπόμενες πολιτικές στο εμπόριο και κατά συνέπεια σε λιγότερο ασταθείς αγορές».

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 2,95% ή 834 μονάδες, στις 29.157, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,17% στις 3.550 μονάδες ενώ ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,53% στις 11.713 μονάδες.

Σημειώνεται ότι τα κέρδη περιορίστηκαν προς το τέλος της συνεδρίασης με τον Nasdaq να γυρίζει στο κόκκινο. Νωρίτερα οι Dow Jones και S&P είχαν πιάσει νέα ιστορικά υψηλά. 

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι τίτλοι των American Express (+21,3%) και JP Morgan (+13,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των Home Depot (-5%) και Procter & Gamble (-3,6%).

Ράλι στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 κινήθηκε υψηλότερα 3,98% στις 380 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άλμα 5,44% στις 6.231 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κατέγραψε κέρδη 5,71% στις 13.192 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι «εκτοξεύτηκε» 7,57% στις 5.336 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI «εκτοξεύτηκε» 8,5% στα 40,29 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε τη μεγαλύτερη «βουτιά» των τελευταίων επτά ετών και συγκεκριμένα κατά 5% στα 1.854 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά 13 μονάδες βάσης στο 0,94%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,4% έναντι του ευρώ στο 1,1830 δολ. από 1,1876 την προηγούμενη εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v