Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Aνοδος στη Wall Street παρά την εκλογική αβεβαιότητα

Σε θετικό έδαφος οι δείκτες, με ράλι των τεχνολογικών μετοχών καθώς οι επενδυτές έχουν το βλέμμα στραμμένο στη μάχη για τον Λευκό Οίκο. Κέρδη για το δολάριο. Βουτάνε οι αποδόσεις των treasuries. Σε θετικό έδαφος το αργό.

Aνοδος στη Wall Street παρά την εκλογική αβεβαιότητα

Yψηλότερα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές, σε μια συνεδρίαση που αναμένεται να έχει έντονες διακυμάνσεις καθώς παραμένει η αβεβαιότητα για τον νικητή των εκλογών στις ΗΠΑ και ο φόβος ενός αμφισβητούμενου αποτελέσματος. 

O Dow Jones ενισχύεται 1,9% στις 28.034 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 2,8% στις 3.464 μονάδες, ενώ ο Nasdaq πραγματοποιεί άλμα 3,99% στις 11.603 μονάδες.

Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσαν και οι δύο πως βρίσκονται σε τροχιά νίκης, αλλά ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος έκανε ένα βήμα παραπέρα ισχυριζόμενος ότι «προσπαθούν να κλέψουν τις εκλογές» με απάτη». Ο ίδιος δήλωσε πως θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο για να σταματήσει η διαδικασία. 

Η μάχη σώμα με σώμα των δύο υποψηφίων και η προοπτική μιας μακράς νομικής μάχης για τον καθορισμό του νικητή οδήγησε τα futures του S&P 500 σε απώλειες 1,15%, προτού γυρίσουν σε θετικό έδαφος με άνοδο 1,2%.

«Η καθυστερημένη ανακήρυξη του νικητή των εκλογών είναι το χειρότερο αποτέλεσμα που μπορούμε να δούμε από νομική άποψη», ανέφερε στο Reuters αναλυτής της UBS.

O Τραμπ έχει κερδίσει τις κρίσιμες πολιτείες της Φλόριντα, του Οχάιο και του Τέξας, διαψεύδοντας τις προσδοκίες για μια σαρωτική νίκη του Μπάιντεν. Ωστόσο, ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ φαίνεται να έχει περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τις μεσοδυτικές πολιτείες, τις οποίες είχαν χάσει το 2016 οι Δημοκρατικοί.

Ο Μπάιντεν θεωρείται πλέον το φαβορί να κερδίσει τις εκλογές, σύμφωνα με τις προβλέψεις των στοιχηματικών εταιρειών. 

Οι επενδυτές έχουν δηλώσει ανοιχτά ότι προτιμούν να υπάρξει γρήγορα ένας ξεκάθαρος νικητής καθώς αυτό θα άνοιγε τον δρόμο σε μα συμφωνία για νέο πακέτο τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας. 

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, οι αμερικανικές επιχειρήσεις πρόσθεσαν 365.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα, αρκετά χαμηλότερα από τις 600.000 που προέβλεπαν οι αναλυτές. Το νούμερο αυτό ήταν το μικρότερο από τον Ιούλιο. Τον Σεπτέμβριο είχαν καταγραφεί 753.000 νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο ενισχύεται 2,3% στα 38,5% δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός καταγράφει πτώση 0,1% στα 1.909 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,169 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχωρεί 13 μονάδες βάσης, στο 0,76% από 0,89%.

Στο ταμπλό, οι μετοχές τεχνολογικών κολοσσών όπως η Apple, η Amazon και η Nvidia ενισχύονται πάνω από 2%.

Σε θετικό έδαφος περνούν οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά την πρωινή έναρξη στο κόκκινο. Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,8%, όπως και το Λονδίνο, το Παρίσι κατά 1,1%, το Μιλάνο 0,9% και ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατά 1%. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v