Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξέφρενο ράλι στη Wall με νέο ρεκόρ για Dow και S&P 500

Σε νέα επίπεδα-ρεκόρ κινείται ο Dow Jones, με άλμα πάνω από 5%. Σε ελεύθερη πτώση 3% ο χρυσός. Άλμα 10% για το αργό. Βουτιά 1,4% για το γεν. Στο 0,92% εκτινάσσεται η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου.

Ξέφρενο ράλι στη Wall με νέο ρεκόρ για Dow και S&P 500

Εκρηκτική άνοδο καταγράφουν οι Dow Jones και S&P 500 τη Δευτέρα, μετά την ανακοίνωση των Pfizer και BioNTech ότι το εμβόλιό τους κατά του κορωνοϊού είναι, σύμφωνα με τις κλινικές δοκιμές, 90% αποτελεσματικό.

Η είδηση για το εμβόλιο προκάλεσε «σεισμό» στις διεθνείς αγορές, με τις μετοχές των εταιρειών του τομέα των μεταφορών και του τουρισμού να σημειώνουν τα μεγαλύτερη κέρδη.

O Dow Jones ενισχύεται 5,3% στις 29.816 μονάδες, επίπεδο που αποτελεί νέο ιστορικό υψηλό. Ο S&P 500 κινείται 3,5% υψηλότερα στις 3.633 μονάδες, καταγράφοντας και αυτός νέο ρεκόρ. 

Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημειώνει μικρότερη άνοδο 0,5% στις 11.974 μονάδες, καθώς οι επενδυτές εγκαταλείπουν τις μετοχές των εταιρειών που ευνοήθηκαν από τα περιοριστικά μέτρα που έφερε η πανδημία για χάρη κυκλικών μετοχών οι οποίες μπορεί να ευνοηθούν από ένα επιτυχημένο εμβόλιο.

Τα futures της Wall Street κινούνταν ήδη ανοδικά πριν την ανακοίνωση των Pfizer και BioNTech, καθώς οι επενδυτές αποτιμούν θετικά τη νίκη του Τζο Μπάιντεν έναντι του Ντόναλντ Τραμπ.

Το ποσοστό αποτελεσματικότητας 90% που ανακοίνωσαν οι Pfizer και BioNTech ήταν καλύτερο από αυτό που ανέμεναν οι αγορές. Ο Άντονι Φάουτσι, επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μολυσματικών Ασθενειών των ΗΠΑ, είχε δηλώσει ότι ένα εμβόλιο με αποτελεσματικότητα στο 50% με 60% θα ήταν αποδεκτό.

«Καταπληκτικά νέα από την Pfizer, με αποτελεσματικότητα 90%. Αυτό είναι, ελπίζουμε, η αρχή του τέλους της μάχης μας κατά της Covid», δήλωσε στο CNBC o Πίτερ Μπούκβαρ, CIO στην Bleakley Advisory Group. «Όπως έχω πει, πρέπει να στρέψουμε την προσοχή σε εκείνα τα σημεία της αγοράς που έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα εξαιτίας της Covid και μακριά από τις μετοχές της εργασίας από το σπίτι, που είχαν μια καταπληκτική χρονιά, γιατί η Covid δεν θα κρατήσει για πάντα», πρόσθεσε.

Στο ταμπλό, ισχυρά κέρδη καταγράφουν οι μετοχές των αεροπορικών. Η μετοχή της American Airlines ενισχύεται 25%, της Delta πραγματοποιεί άλμα 18% και της United κινείται 20% υψηλότερα. 

Άλμα 18% πραγματοποιεί η μετοχή της εταιρείας κρουαζιέρας Carnival. 

Άνοδο 6% σημειώνει η μετοχή της Walt Disney, καθώς οι επενδυτές ελπίζουν ότι ένα εμβόλιο θα κάνει και πάλι επισκέψιμα τα ψυχαγωγικά της κέντρα. 

Κέρδη 18% καταγράφει η American Express, τα μεγαλύτερα από τις 30 μετοχές του βιομηχανικού δείκτη. 

Στον αντίποδα, η μετοχή της εταιρείας τηλεδιασκέψεων Zoom βουτάει 18%. 

Στα εμπορεύματα, ο χρυσός βουτάει 3,8% στα 1.876 δολάρια ανά ουγκιά, ενώ το αργό πετρέλαιο κινείται 10% υψηλότερα, στα 40,9 δολάρια το βαρέλι. 

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται 1,4% έναντι του γεν, ενώ υποχωρεί έναντι της βρετανικής λίρας και του ευρώ. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,191 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου κινείται 10 μονάδες βάσης υψηλότερα, στο 0,92%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v