Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διευρύνει τις απώλειες η Wall Street

Υποχωρεί από τα ιστορικά υψηλά ο S&P 500, αλλά οδεύει για τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τον Απρίλιο. Πτώση πάνω από 1% για Dow. Διολισθαίνει το δολάριο. Απώλειες για τον χρυσό. Ράλι 19% για τη Moderna. Στο 0,84% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου.

Διευρύνει τις απώλειες η Wall Street

Aκόμα πιο βαθιά στο «κόκκινο» κινούνται οι αμερικανικές μετοχές τη Δευτέρα καθώς οι επενδυτές σπεύδουν να κατοχυρώσουν ένα μέρος των κερδών από το ράλι που οδήγησε τους δείκτες σε ιστορικά υψηλά επίπεδα τον Νοέμβριο.

Ο Dow Jones διολισθαίνει 1,2% στις 29.514 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 0,82% χαμηλότερα στις 12.105 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει πτώση 0,96% στις 3.602 μονάδες.

Την Παρασκευή ο Nasdaq και ο S&P 5OO έκλεισαν σε νέο επίπεδο-ρεκόρ.

Τα futures της Wall δέχθηκαν καθοδικές πιέσεις μετά το δημοσίευμα του Reuters που ανέφερε ότι η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει να βάλει στη «μαύρη λίστα» την κινεζική εταιρεία παραγωγής τσιπ SMIC καθώς και την πετρελαϊκή CNOOC. Η κίνηση θα περιορίσει την πρόσβασή τους στην αμερικανική αγορά και θα κλιμακώσει τις εντάσεις με την Κίνα, λίγο πριν αναλάβει καθήκοντα ο Τζο Μπάιντεν.

Ωστόσο, οι αρχικές απώλειες περιορίστηκαν μετά την ανακοίνωση της Moderna ότι τα νέα δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές δείχνουν ότι το εμβόλιό της είναι πάνω από 94% αποτελεσματικό. Η εταιρεία υπέβαλε αίτηση για έγκριση του εμβολίου στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.

Οι δείκτες αναμένεται να καταγράψουν ισχυρή μηνιαία άνοδο παρά τη σημερινή πτώση. Ο βιομηχανικός δείκτης έχει ενισχυθεί 12,9% από την αρχή του μήνα και οδεύει για τα υψηλότερα μηνιαία κέρδη από τον Ιανουάριο του 1987.

Ο S&P 500 και ο Nasdaq έχουν σκαρφαλώσει 11,3% και 11,9% αντίστοιχα τον Νοέμβριο, οδεύοντας για τον καλύτερο μήνα από τον Απρίλιο.

Oι κυκλικοί τομείς της οικονομίας έχουν δώσει τη μεγαλύτερη ώθηση στο ράλι του Νοεμβρίου, μετά τα θετικά νέα για το εμβόλιο. Ο τομέας της ενέργειας, ο οποίος είναι ο μεγάλος χαμένος του 2020, πραγματοποίησε τον Νοέμβριο άλμα 33,8%. Άνοδο πάνω από 13% κατέγραψαν αυτόν τον μήνα οι μετοχές των εταιρειών του χρηματοοικονομικού τομέα και της βιομηχανίας.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο διολισθαίνει 0,02% στα 45,52 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός υποχωρεί 0,79% στα 1.773 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινείται χαμηλότερα έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας, ενώ ενισχύεται έναντι του γεν. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,198 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 0,848%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Moderna πραγματοποιεί άλμα 19% στα 127 δολάρια.

Άνοδο 6,5% σημειώνει η μετοχή της IHS Markit, μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς της από την S&P Global έναντι 44 δισ. δολαρίων. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v