Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα ιστορικά υψηλά στη Wall Street

Σε επίπεδα ρεκόρ κινήθηκαν και οι τρεις δείκτες στη Wall Street. Στο επίκεντρο το πακέτο τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας. Κοντά στα 1.900 δολ. ο χρυσός. Στο 0,93% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Υποχώρησε το δολάριο.

Νέα ιστορικά υψηλά στη Wall Street

Κέρδη στη Wall Street με τους επενδυτές να έχουν στρέψει την προσοχή τους στις διαπραγματεύσεις για τη δημοσιονομική στήριξη της αμερικανικής οικονομίας.

Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο έφτασαν κοντά σε συμφωνία για ένα πακέτο 900 δισ. δολαρίων. Το πακέτο δεν περιλαμβάνει μέτρα στήριξης των πολιτειακών και τοπικών κυβερνήσεων.

Στο μεταξύ, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας κινήθηκε υψηλότερα για μία ακόμα εβδομάδα, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες ότι τα νέα περιοριστικά μέτρα αρχίζουν να έχουν αισθητό αντίκτυπο στην αγορά εργασίας.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 12 Δεκεμβρίου αυξήθηκαν στις 885.000 από 862.000 προηγουμένως. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τον Σεπτέμβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν μείωση στις 815.000.

Επιπλέον, θετικός ήταν ο αντίχτυπος από τη χθεσινή δέσμευση της Fed ότι θα στηρίξει την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν που δημοσιεύτηκε μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης: «Η Fed θα συνεχίσει να αυξάνει τα κρατικά ομόλογα στον ισολογισμό της κατά τουλάχιστον 80 δισ. δολάρια τον μήνα και τα τιτλοποιημένα στεγαστικά δάνεια κατά τουλάχιστον 40 δισ. δολάρια τον μήνα μέχρι να επιτευχθεί σημαντική πρόοδος προς την επίτευξη του στόχο της πλήρους απασχόλησης και της σταθερότητας των τιμών».

Στη Wall Street, ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,49% ή 148 μονάδες, στις 30.303, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,58% στις 3.722 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,84% στις 12.764 μονάδες. Και οι τρεις δείκτες έπιασαν νέα ιστορικά υψηλά.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Johnson & Johnson (+2,7%) και Home Depot (+1,7%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Boeing (-2,1%) και Intel (-1,2%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI ενισχύθηκε 1,1% στα 48,36 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 1,7% στα 1.890 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά δύο μονάδες βάσης στο 0,93%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,5% έναντι του ευρώ στο 1,2264 δολ. από 1,2201 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v