Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενισχύεται η Wall Street με το βλέμμα στον Λευκό Οίκο

Ανακηρύχθηκε και επίσημα ο Τζο Μπάιντεν επόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ, μετά τα βίαια επεισόδια και την εισβολή των οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο. Λιγότεροι από το αναμενόμενο οι νέοι άνεργοι. Στα $68,1 δισ. διευρύνθηκε το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα.

Ενισχύεται η Wall Street με το βλέμμα στον Λευκό Οίκο

O Τζο Μπάιντεν ανακηρύχθηκε και επίσημα την Πέμπτη επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, σε μια διαδικασία που βάζει οριστικά τέλος στις αποτυχημένες προσπάθειες του Ντόναλντ Τραμπ να αμφισβητήσει δικαστικά την εκλογή του. 

Σε μια διαδικασία που συνεχίστηκε, μετά τα πρωτοφανή επεισόδια που προηγήθηκαν και την εισβολή των διαδηλωτών στο Καπιτώλιο, τα μέλη της Βουλής και της Γερουσίας απέρριψαν και τον τελευταίο κύκλο αντιρρήσεων για το αποτέλεσμα των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου, τις οποίες υπέβαλαν Ρεπουμπλικανοί Γερουσιαστές για λογαριασμό του Προέδρου. 

Μετά το αποτέλεσμα ο Τραμπ παραδέχτηκε ότι η προεδρική του θητεία έχει τελειώσει και υπόσχεται «συντεταγμένη μετάβαση», σύμφωνα με ανακοίνωση στον λογαριασμό του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου στο Twitter. «Αν και διαφωνώ πλήρως με το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών, και τα γεγονότα με επιβεβαιώνουν, ωστόσο θα υπάρξει συντεταγμένη μετάβαση στις 20 Ιανουαρίου».

Ο Dow Jones κερδίζει 0,8% στις 31.091 μονάδες, ο S&P 500 κινείται ανοδικά κατά 1,4% στις 3.801 μονάδες, ενώ ο Nasdaq με κέρδη 2,2% φτάνει στις 13.026 μονάδες.

Στο μέτωπο των εργασιακών δεδομένων, λίγο μεταβλήθηκαν οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες την περασμένη εβδομάδα παρά τους δείκτες που υποδήλωναν ότι η αγορά εργασίας αποδυναμώθηκε στα τέλη του 2020. Ο αριθμός των ανθρώπων που υπέβαλαν νέα αίτηση για επίδομα ανεργίας έφτασε τις 787.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 2 Ιανουαρίου. Ηταν 3.000 άτομα λιγότερα από μία εβδομάδα νωρίτερα, ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα φτάσουν τις 815.000.

Παράλληλα, στα 68,1 δισ. δολάρια διαμορφώθηκε το εμπορικό έλλειμμα αγαθών των Ηνωμένων Πολιτειών τον Νοέμβριο. Ηταν διευρυμένο κατά 5,0 δισ. δολάρια ή 7,2% υψηλότερα σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη. Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 2,2 δισ. δολάρια σε μηνιαία βάση, στα $184,2 δισ., ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 7,2 δισ. δολάρια, στα $252,3 δισ.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχωρεί 0,4%, στο $1,226 ενώ ο δείκτης δολαρίου ενισχύεται 0,2%, στα 89,76.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το αμερικανικό αργό κερδίζει 0,2%, στα 50,74 δολάρια ανά βαρέλι.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς Treasury ενισχύεται 3,1 μονάδες βάσης, στο 1,07%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v