Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall Street: Νέα υψηλά για Dow σε «μαύρη μέρα» για τις ΗΠΑ

Στη σκιά σοκαριστικών σκηνών στην Ουάσιγκτον ο Dow Jones και ο S&P κινήθηκαν υψηλότερα. Υποχώρησε ο Nasdaq. Το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στις επαναληπτικές εκλογές στη Τζόρτζια. Τα στοιχήματα και οι προσδοκίες για νέες κρατικές ενέσεις.

Wall Street: Νέα υψηλά για Dow σε «μαύρη μέρα» για τις ΗΠΑ

Ο Dow Jones αυξήθηκε σε υψηλό όλων των εποχών την Τετάρτη, με τους επενδυτές αισιόδοξους για τις προοπτικές πρόσθετων δημοσιονομικών κινήτρων, καθώς τα αποτελέσματα από τις εκλογές στη Τζόρτζια έστειλαν μήνυμα ότι οι Δημοκρατικοί πήραν μια ιστορική νίκη για να ελέγξουν τη Γερουσία, στη σκιά των επεισοδίων στην Ουάσιγκτον.

Το λόμπι Business Roundtable, που εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρίες, κάλεσε σήμερα τον Ντόναλντ Τραμπ να παρέμβει για να τερματιστεί η συνεχιζόμενη βία στο Καπιτώλιο, η οποία προκλήθηκε από υποστηρικτές του απερχόμενου προέδρου κατά τη διάρκεια συνεδρίασης για την επικύρωση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών.

"Το χάος στην πρωτεύουσα του κράτους είναι η συνέπεια παράνομων προσπαθειών για την αλλαγή των νόμιμων αποτελεσμάτων μιας δημοκρατικής εκλογής. Η χώρα αξίζει καλύτερα", επέκρινε η ομάδα. "Το Business Roundtable καλεί τον πρόεδρο και τις αρχές να θέσουν τέλος στο χάος και να διευκολύνουν μια ειρηνική πολιτική μετάβαση".

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average ανέβηκε 438 μονάδες, ή 1,4%. Το Dow έφτασε να ενισχύεται πάνω από 600 μονάδες νωρίτερα στη συνεδρίαση. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,6% σε ρεκόρ ημέρας. Ο Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,6%.

Το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στις επαναληπτικές εκλογές στη Τζόρτζια, στη διπλή κούρσα που θα κρίνει πολλά για τον τρόπο που θα κινηθεί η κυβέρνηση Μπάιντεν, καθώς θα καθορίσει τον έλεγχο της Γερουσίας και τη δυνατότητα του εκλεγμένου προέδρου να υλοποιήσει το οικονομικό του πρόγραμμα.

Αν οι Δημοκρατικοί εξασφαλίσουν και τις δυο έδρες (ήδη τη μια έδρα κέρδισε ο Δημοκρατικός Warnock), και έχοντας ήδη την οριακή πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, τότε ενδέχεται να υπάρξουν περισσότερα μέτρα τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας, ενώ και ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα μπορέσει να εφαρμόσει περισσότερες ρυθμίσεις για τις μεγάλες επιχειρήσεις και να αυξήσει τους φόρους.

Όπως σχολίαζε ο διευθυντής επενδυτικής στρατηγικής της OCBC Bank της Σιγκαπούρης, Vasu Menon, «με τον Μπάιντεν να προτείνει αντιστροφή της μείωσης φόρων του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αύξηση του κατώτατου μισθού και ενίσχυση της εποπτείας διαφόρων κλάδων, κάποιοι μπορεί να υποστηρίξουν πως η ατζέντα του δεν είναι ιδιαίτερα φιλική προς την αγορά».

Όπως επισημαίνει το Reuters, υπάρχουν φόβοι πως οι Δημοκρατικοί θα επιδιώξουν αυστηρότερη ρύθμιση των μεγάλων τεχνολογικών επιχειρήσεων, ενώ αυστηρότεροι έλεγχοι μπορεί να επιβληθούν σε άλλους κλάδους όπως οι τράπεζες, το πετρέλαιο και το αέριο και η υγεία. Αντιθέτως, ωφελημένοι μπορεί να βγουν οι κλάδοι των υποδομών και των εναλλακτικών πηγών ενέργειας.

Η Goldman Sachs αναμένει ένα ακόμη μεγάλο πακέτο τόνωσης ύψους 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο εγγύς μέλλον, αν οι Δημοκρατικοί επικρατήσουν και αναλάβουν τη Γερουσία.

Οι χαλυβουργοί και ο κατασκευαστής μηχανημάτων Caterpillar τρέχουν στοιχηματίζοντας πως ο έλεγχος του Κογκρέσου από τους Δημοκρατικούς θα ανοίξει το δρόμο για ένα ευρύ φάσμα χρηματοδότησης υποδομών.

Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης NYSE άλλαξε πάλι απόφαση και λέει ότι θα διαγράψει από το ταμπλό τρεις κινεζικούς γίγαντες τηλεπικοινωνιών.

Θα αφαιρέσει τις μετοχές που τελούν υπό διαπραγμάτευση στις ΗΠΑ, της China Telecom, της China Mobile και της China Unicom από το Big Board, δήλωσε η NYSE την Τετάρτη.

Την περασμένη εβδομάδα, το NYSE δήλωσε ότι θα διαγράψει τις μετοχές για να συμμορφωθεί με εκτελεστική εντολή που υπέγραψε ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Η εντολή επιδίωξε να απαγορεύσει στις αμερικανικές εταιρείες και ιδιώτες να επενδύσουν σε εταιρείες που η κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι βοούν τον κινεζικό στρατό.

Στη συνέχεια αντέστρεψε αυτήν την απόφαση τη Δευτέρα, προκαλώντας μεγάλη σύγχυση. Συγκεκριμένα τη Δευτέρα με μια κίνηση-έκπληξη, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε πως δεν σκοπεύει πλέον να διαγράψει τρεις κινεζικούς τηλεπικοινωνιακούς κολοσσούς, οι οποίοι είχαν μπει στο στόχαστρο της απερχόμενης κυβέρνησης Τραμπ, αναιρώντας την ανακοίνωση που είχε κάνει μόλις την περασμένη εβδομάδα.

Όπως μετέδιδε το Reuters, το NYSE στη σχετική του ανακοίνωση αναφέρει πως έλαβε την απόφαση «μετά από περαιτέρω διαβουλεύσεις με τις σχετικές ρυθμιστικές αρχές».

Την περασμένη Πέμπτη είχε ανακοινώσει πως θα διαγράψει τις τρεις εταιρείες China Mobile Ltd, China Telecom Corp Ltd και China Unicom Hong Kong Ltd, μετά τις κινήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης να μπλοκάρει τις επενδύσεις σε 35 εταιρείες που ορίστηκε πως ανήκουν στον κινεζικό στρατό ή ελέγχονται από αυτόν.

Για να αποφασίσει τελικά σήμερα ότι θα τις διαγράψει, όπως μεταδίδει το CNBC.

Σε υψηλότερο επίπεδο έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την προσοχή των επενδυτών στραμμένη στις επαναληπτικές εκλογές στην Τζόρτζια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v