Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δυναμική επιστροφή των αγοραστών στη Wall Street

Ανέκαμψε το αμερικανικό χρηματιστήριο με τον Dow Jones να κερδίσει 572 μονάδες. Ισχυρή άνοδος για τον Nasdaq μετά από τρεις σερί «βουτιές». Κοντά σε υψηλό δύο ετών το πετρέλαιο. Κάτω από τα 1.700 δολ. ο χρυσός.

Δυναμική επιστροφή των αγοραστών στη Wall Street

Κέρδη στη Wall Street μετά τα καλά στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ και την σταθεροποίηση στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων.

Ειδικότερα, η αμερικανική οικονομία δημιούργησε περισσότερες θέσεις εργασίας τον Φεβρουάριο από ό,τι αναμενόταν, καθώς η οικονομική δραστηριότητα ανέβασε ταχύτητα και τα εμβόλια ενίσχυσαν τις προσδοκίες για ισχυρότερη ανάκαμψη κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, δημιουργήθηκαν 379.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα και η ανεργία υποχώρησε στο 6,2% από 6,3%. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα δημιουργηθούν 210.000 νέες θέσεις εργασίας και η ανεργία θα παραμείνει αμετάβλητη στο 6,2%.

Παράλληλα, το μέσο ωρομίσθιο κινήθηκε υψηλότερα κατά 0,2% σε μηνιαία βάση και κατά 5,3% σε ετήσια, στα επίπεδα που ανέμεναν οι αναλυτές.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 1,86% ή 572 μονάδες στις 31.497, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,95% στις 3.841 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,55% στις 12.920 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι τίτλοι των Chevron (+4,3%) και UnitedHealth (+4,2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές των Boeing (-0,8%) και Goldman Sachs (-0,7%).

Στο μεταξύ, την Πέμπτη, προβληματισμό προκάλεσε η δήλωση του επικεφαλής της Fed, Τζέρομ Πάουελ ότι αναμένει κάποιες πληθωριστικές πιέσεις στο επόμενο διάστημα.

«Αναμένουμε ο πληθωρισμός να κινηθεί υψηλότερα καθώς η οικονομία θα ανοίγει και θα ανεβάζει ταχύτητα» ανέφερε ο κ. Πάουελ σε συνέδριο της Wall Street Journal. «Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει ανοδική πίεση στις τιμές» πρόσθεσε.

Η δήλωση του Πάουελ είχε οδηγήσει χθες την απόδοση του 10ετούς ομολόγου υψηλότερα στο 1,55% ενώ σήμερα το yield του 10ετούς υποχώρησε οριακά στο 1,54%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI σημείωσε άνοδο 3,1% στα 65,83 δολάρια ανά βαρέλι – σε υψηλό αντίστοιχο του Απριλίου 2019- ενώ η τιμή του χρυσού υποχώρησε σε νέο χαμηλό εννέα μηνών και συγκεκριμένα στα 1.698 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,5% έναντι του ευρώ στο 1,1916 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v