Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Yποχωρεί η Wall Street μετά τον Πάουελ

Πτώση πάνω από 1% σημειώνουν οι δείκτες μετά την «προειδοποίηση» Πάουελ για πληθωριστικές πιέσεις. Ράλι για το δολάριο. Άλμα 4,5% για το αργό. Πάνω από το 1,5% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς. Βουτιά 1% για χρυσό.

Yποχωρεί η Wall Street μετά τον Πάουελ

Βαριές απώλειες σημειώνουν οι αμερικανικές μετοχές την Πέμπτη, μετά τη δήλωση του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ ότι το άνοιγμα της οικονομίας μπορεί να προκαλέσει πληθωριστικές πιέσεις.

Ο Dow Jones υποχωρεί 1,27% στις 30.872 μονάδες, ο Nasdaq καταγράφει απώλειες 2,3% στις 12.700 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κινείται 1,39% υψηλότερα στις 3.765 μονάδες.

«Αναμένουμε ότι καθώς η οικονομία θα ανοίγει και θα ανεβάζει ελπίζουμε ταχύτητα, ο πληθωρισμός θα κινηθεί υψηλότερα» ανέφερε ο κ. Πάουελ σε συνέδριο της Wall Street Journal. «Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει ανοδική πίεση στις τιμές» πρόσθεσε.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν στις 745.000 από 736.000 μία εβδομάδα νωρίτερα. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 750.000.

Oι δείκτες ξεκίνησαν την εβδομάδα με άλμα του Dow Jones κατά 600 μονάδες, αλλά το ράλι εξασθένησε εν μέσω ανησυχιών για την άνοδο των επιτοκίων και τις αποτιμήσεις των τεχνολογικών μετοχών.

Στη συνεδρίαση της Τετάρτης, υψηλότερα κινήθηκαν οι μετοχές των εταιρειών που θα επωφεληθούν από το άνοιγμα της οικονομίας. Οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών και των διοργανωτών κρουαζιέρας έκλεισαν με ισχυρά κέρδη.

«Η τρέχουσα εκτίμησή μας είναι ότι φέτος θα υπάρξει ισχυρή οικονομική ανάπτυξη με μέτρια άνοδο του πληθωρισμού. Η αύξηση της κλίσης της καμπύλης των επιτοκίων αντανακλά κατά την άποψή μας την πεποίθηση της αγοράς ότι η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός θα αρχίσουν να κινούνται προς τα φυσιολογικά επίπεδα καθώς η πανδημία θα υποχωρεί. Το βλέπουμε αυτό ως κάτι θετικό για τις μετοχές και άλλα στοιχεία ενεργητικού με ρίσκο, όπως τα εμπορεύματα» πρόσθεσε.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο ενισχύεται 4,9% στα 64,3 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός βουτάει 1%  στα 1.695 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο καταγράφει ράλι έναντι του ευρώ και του γεν, ενώ διολισθαίνει έναντι της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,198 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου πραγματοποιεί άλμα 6 μονάδων βάσης στο 1,51%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v