Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεικτά πρόσημα στη Wall με τον Dow σε νέα ρεκόρ

Ξεπέρασε τις 32.000 μονάδες ο Dow ενώ συνεχίζονται οι πιέσεις στις τεχνολογικές μετοχές. Νέα κέρδη για το δολάριο. Πάνω από τα $70 το Brent. Υποχωρεί ο χρυσός. Στο 1,6% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου.

Μεικτά πρόσημα στη Wall με τον Dow σε νέα ρεκόρ

Με αντίθετα πρόσημα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές με τον Dow Jones να σκαρφαλώνει σε νέο ενδοσυνεδριακό υψηλό και τις τεχνολογικές μετοχές να κινούνται μεταξύ κερδών και απωλειών εν μέσω πιέσεων από την άνοδο στις αποδόσεις των treasuries μετά την έγκριση του πακέτου του $1,9 δισ. από τη Γερουσία.

Ο Dow Jones ενισχύεται 1,3% στις 31.912 μονάδες, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ανήλθεα στις 32.004 μονάδες. Ο βιομηχανικός δείκτης έχει δεχθεί ώθηση από το ράλι της Walt Disney με 4%

Ο Nasdaq καταγράφει απώλειες 0,23% στις 12.905 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κινείται 0,33% στις 3.854 μονάδες.

Η Γερουσία ενέκρινε το Σάββατο το πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους $1,9 τρισ. Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε χάρη στις ψήφους των Δημοκρατικών γερουσιαστών μόνο, λαμβάνοντας 50 ψήφους υπέρ έναντι 49 κατά.

Το πακέτο περιλαμβάνει άμεσες πληρωμές έως και 1.400 δολαρίων στους περισσότερους Αμερικανούς, 300 δολάρια την εβδομάδα επιδόματα ανεργίας έως τον Σεπτέμβριο και επέκταση της έκπτωσης φόρου λόγω παιδιού για ένα έτος. Παρέχει επίσης χρηματοδότηση για τη διανομή εμβολίων και τη διενέργεια τεστ κορωνοϊού, καθώς και βοήθεια ενοικίου για νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Oι μετοχές τεχνολογικών μετοχών όπως του Facebook και της Amazon υποχωρούν πάνω από 1,5% διευρύνοντας το sell-off της περασμένης εβδομάδας. «Υπάρχει ανησυχία για τις πληθωριστικές πιέσεις και το πακέτο τόνωσης αναμφισβήτητα ενισχύει αυτή την πίεση η οποία έχει φανεί στην αδυναμία των τεχνολογικών μετοχών και τον Nasdaq» ανέφερε διαχειριστής χαρτοφυλακίου στο CNBC.

Η Apple σημειώνει πτώση 3%, τη μεγαλύτερη από τις 30 μετοχές του βιομηχανικού δείκτη.

Οι τεχνολογικές μετοχές είναι πιο ευαίσθητες στην άνοδο των επιτοκίων επειδή η αξία στους βασίζεται στα μελλοντικά κέρδη, τα οποία υπόκεινται σε μεγαλύτερο discount όταν οι αποδόσεις των ομολόγων ενισχύονται.

Εν τω μεταξύ, η μεγάλη άνοδος στις τιμές του αργού πετρελαίου ενισχύει τον φόβο για απότομη αύξηση του πληθωρισμού.

Η τιμή του συμβολαίου του πετρελαίου Brent σκαρφάλωσε πάνω από τα 70 δολάρια το βαρέλι, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 8 Ιανουαρίου του 2020. 

Ο χρυσός υποχωρεί 0,4% στα 1.687 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,187 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου κινείται στο 1,6%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v