Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα ιστορικά υψηλά για τους Dow Jones και S&P

Σε επίπεδα ρεκόρ κινήθηκαν οι Dow Jones και S&P με ώθηση από την καλύτερη της αναμενόμενης απασχόλησης στις ΗΠΑ. Στο 1,7% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. «Βουτιά» 4,6% για την τιμή του πετρελαίου. Υποχώρησε το δολάριο.

Νέα ιστορικά υψηλά για τους Dow Jones και S&P

Κέρδη στη Wall Street στην πρώτη συνεδρίαση μετά το Πάσχα των Καθολικών με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στα καλά στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, μεγάλη άνοδο κατέγραψε ο αριθμός των νέων θέσεων εργασίας τον Μάρτιο σε σχέση με τον Φεβρουάριο, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, η αμερικανική οικονομία δημιούργησε 916.000 νέες θέσεις εργασίας τον Μάρτιο έναντι 379.000 τον προηγούμενο μήνα. Το νούμερο αυτό είναι το μεγαλύτερο των τελευταίων επτά μηνών. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα προστεθούν 639.000 θέσεις εργασίας.

Αντίστοιχα, το ποσοστό της ανεργίας διολίσθησε στο 6% από 6,2% προηγουμένως.

Επιπλέον, στις 60,4 μονάδες ανήλθε ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών των εταιρειών παροχής υπηρεσιών στις ΗΠΑ τον Μάρτιο, από 59,8 τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η ιδιωτική εταιρεία IHS Markit, η μέτρηση αυτή είναι υψηλότερα από την αρχική εκτίμηση για 60,0 μονάδες.

Η έκθεση σημειώνει επίσης ότι η αύξηση της παραγωγής ήταν η πιο μεγάλη από τον Ιούλιο του 2014, κυρίως λόγω της μεγαλύτερης ζήτησης και της χαλάρωσης των μέτρων που επιβλήθηκαν για τον περιορισμό διάδοσης του κορωνοϊού.

Στη Wall Street, oι Dow Jones και S&P έπιασαν νέα ιστορικά υψηλά, με τον πρώτο δείκτη να ενισχύεται 1,12% στις 33.525 μονάδες και τον δεύτερο να σημειώνει άνοδο 1,44% στις 4.077 μονάδες. Αντίστοιχα, ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,67% στις 13.705 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι τίτλοι των Walgreens Boots (+3,9%) και Intel Corp. (+3,2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές των Chevron (-1,2%) και Goldman Sachs (-1,1%).

Στο μεταξύ, υπέρ της καθιέρωσης ενός ελάχιστου εταιρικού φόρου σε παγκόσμιο επίπεδο τάχθηκε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν.

Σε ομιλία που έδωσε στο Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων του Σικάγο, η κα. Γέλεν απηύθυνε έκκληση για παγκόσμια συνεργασία με στόχο την επιβολή ενός διεθνούς φορολογικού συντελεστή που θα ισχύει για τις πολυεθνικές εταιρείες, ανεξάρτητα από τον τόπο στον οποίο βρίσκονται τα κεντρικά τους γραφεία. Ένας τέτοιος φόρος θα βοηθούσε να μπει τέλος σε μια «30ετή κούρσα προς τα κάτω», σημείωσε η κα. Γέλεν, αναφερόμενη στις χώρες οι οποίες προσπαθούν να μειώσουν τους φορολογικούς συντελεστές χαμηλότερα από τις άλλες για να προσελκύσουν επιχειρήσεις.

Παράλληλα, μικτά κινήθηκαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων με το yield του 10ετούς να υποχωρεί κατά μία μονάδα βάσης στο 1,70% και του 30ετούς να ενισχύεται κατά μία μονάδα βάσης στο 2,36%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI σημείωσε «βουτιά» 4,6% στα 58,65 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα 0,1% στα 1.728 δολ./oz..

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,4% έναντι του ευρώ στο 1,1810 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v