Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανέβασαν τη Wall Street στοιχήματα επανεκκίνησης της οικονομίας

Ανοδικά ξεκίνησε τον μήνα η αγορά, μολονότι το παλιό ρητό «πούλα τον Μάη» στοιχειώνει κάθε χρόνο. Τα πονταρίσματα δείχνουν υπέρ θετικών προσδοκιών για την οικονομία, με στηρίξεις-μαμούθ κυβέρνησης και Fed, σε φόντο ενισχυμένων εταιρικών κερδών.

Ανέβασαν τη Wall Street στοιχήματα επανεκκίνησης της οικονομίας

Υψηλότερα έκλεισε την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας και του μήνα η Wall Street, ύστερα από την υποχώρηση της Παρασκευής. Τα ισχυρά εταιρικά κέρδη που ανακοινώνονται το τελευταίο διάστημα σε συνδυασμό με τα στοιχήματα για την επανεκκίνηση της οικονομίας καθορίζουν τον ρυθμό της συναλλακτικής δραστηριότητας και τις επιλογές.

Ο δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε 0,27% στις 4.192 μονάδες, ο δείκτης Dow Jones ανέβηκε 0,70% στις 34.113 μονάδες και ο Nasdaq βρήκε τοίχο στις 14.000 μονάδες, υποχωρώντας 0,48%, στις 13.895 μονάδες

Σημειώνεται ότι σε μηνιαία βάση τον Απρίλιο και οι τρεις δείκτες έκλεισαν με κέρδη. Ο S&P 500 ενισχύθηκε τον Απρίλιο κατά 5,25%, ο Dow Jones κατά 2,7% και κατά 5,4% ο Nasdaq.

Μολονότι το παλιό ρητό «πούλα τον Μάη» στοιχειώνει την αγορά κάθε χρόνο, τα πονταρίσματα στην πρώτη συνεδρίαση του Μαϊου έδειξαν υπέρ θετικών προσδοκιών για την οικονομία, με τη βοήθεια των στηρίξεων-μαμούθ κυβέρνησης και Fed.

Οι μετοχές της Berkshire Hathaway αυξήθηκαν κατά 1,6% αφού ο όμιλος του Γουόρεν Μπάφετ ανακοίνωσε αύξηση κατά 20% στα λειτουργικά κέρδη και συνέχισε να επαναγοράζει μεγάλα ποσά των μετοχών του.

Οι Big Tech δέχθηκαν πιέσεις μετά από έναν ισχυρό μήνα τραβώντας χαμηλότερα τον Nasdaq.

Οι retailers ενισχύθηκαν ποντάροντας σε θετική πορεία της οικονομίας το επόμενο διάστημα  καθώς αίροντας περιορισμοί για την πανδημία. Royal Caribbean και American Airlines ανέβηκαν πάνω από 1%. Η Gap έκανε ράλι πάνω από 7%. Η Dillard’s εκτινάχθηκε 10% και η Macy 8%. Urban Outfitters και Kohl’s κέρδισαν πάνω από 5%.

Την Παρασκευή ανακοινώθηκαν στοιχεία για τις καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ, που έδειξαν ανάκαμψη τον Μάρτιο εν μέσω της αύξησης του εισοδήματος καθώς τα νοικοκυριά έλαβαν από την κυβέρνηση επιπλέον χρήματα προκειμένου να στηριχθούν από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Οι καταναλωτικές δαπάνες εκτινάχθηκαν κατά 4,2% τον περασμένο μήνα, έναντι αύξησης 4% που προέβλεπαν οι αναλυτές, ενώ τα εισοδήματα αυξήθηκαν κατά 21,1% τον Μάρτιο κυρίως λόγω της στήριξης από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, ο δείκτης τιμών προσωπικής καταναλωτικής δαπάνης αυξήθηκε κατά 0,5% τον Μάρτιο. Εξαιρουμένων των τιμών τροφίμων και ενέργειας, ο δομικός δείκτης αυξήθηκε κατά 0,4% έναντι αύξησης 0,3% που ανέμεναν οι αναλυτές. Σε ετήσια βάση ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 1,8% έναντι του 1,4% τον Φεβρουάριο.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε ότι το ΑΕΠ έκανε άλμα 6,4% τους πρώτους τρεις μήνες της χρονιάς σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Εξαιρουμένου του τρίτου τριμήνου του 2020, όταν ξανάνοιξε η οικονομία, ήταν το καλύτερο τρίμηνο από το τρίτο του 2003.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν άνοδο κατά 6,5%. Σημειώνεται ότι  ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2020 είχε επίσης καταγράψει ρυθμό 4,3%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v