Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τεχνολογικές πιέσεις στη Wall Street

Τα καλά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τις καταναλωτικές δαπάνες και τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα δεν μπόρεσαν να δώσουν ώθηση στη Wall Street. Πάντως, σε μηνιαία βάση S&P 500, Dow Jones και Nasdaq έκλεισαν με κέρδη.

Τεχνολογικές πιέσεις στη Wall Street

Σε χαμηλότερο επίπεδο έκλεισε η Wall Street, με τις μετοχές των Apple, Alphabet και τον τεχνολογικό κλάδο να λειτουργούν ως «βαρίδι» για τον S&P 500 και τον Nasdaq, παρά τα ισχυρά εταιρικά κέρδη που έχουν ανακοινωθεί το τελευταίο διάστημα.

Ο δείκτης S&P 500 έκλεισε με απώλειες 0,72% στις 4.181 μονάδες, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,54% στις 33.874 μονάδες και ο Nasdaq με απώλειες 0,85% στις 13.962 μονάδες. Σε μηνιαία βάση, όμως, και οι τρεις δείκτες έκλεισαν με κέρδη. Ο S&P 500 ενισχύθηκε τον Απρίλιο κατά 5,25%, ο Dow Jones κατά 2,7% και κατά 5,4% ο Nasdaq.

Μια ημέρα μετά το ρεκόρ υψηλό του S&P 500, η Apple, η Alphabet και η Facebook έχασαν τα κέρδη τους παρά τα θετικά εταιρικά τους αποτελέσματα.

Η Apple ήρθε στο προσκήνιο μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πως το App Store της εταιρείας παραβίαζε τους κανόνες ανταγωνισμού. Οι μετοχές της εταιρείας υποχώρησαν κατά 1,5%.

Η Amazon παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη μετά την ανακοίνωση υπερτριπλάσιων κερδών για το τρίμηνο, ενώ η Twitter έκανε βουτιά μετά την εκτίμησή της πως η ανάπτυξη της βάσης των χρηστών θα μπορούσε να επιβραδυνθεί καθώς θα αρχίσει να «ξεφουσκώνει» η ώθηση που έλαβε η εταιρεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Όπως σημειώνει το Reuters, οι περισσότεροι από τους 11 σημαντικούς κλαδικούς δείκτες του S&P 500 κινήθηκαν πτωτικά, με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφονται στους κλάδους της τεχνολογίας και της ενέργειας. Σημειώνεται πως από τις 303 εταιρείες του S&P 500 που έχουν ανακοινώσει μέχρι τώρα αποτελέσματα, το 87% έχει ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών, με την Refinitiv IBES να προβλέπει τώρα άλμα 46% στον ρυθμό ανάπτυξης των κερδών.

Νωρίτερα ανακοινώθηκαν στοιχεία για τις καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ, που έδειξαν ανάκαμψη τον Μάρτιο εν μέσω της αύξησης του εισοδήματος καθώς τα νοικοκυριά έλαβαν από την κυβέρνηση επιπλέον χρήματα προκειμένου να στηριχθούν από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Οι καταναλωτικές δαπάνες εκτινάχθηκαν κατά 4,2% τον περασμένο μήνα, έναντι αύξησης 4% που προέβλεπαν οι αναλυτές, ενώ τα εισοδήματα αυξήθηκαν κατά 21,1% τον Μάρτιο κυρίως λόγω της στήριξης από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, ο δείκτης τιμών προσωπικής καταναλωτικής δαπάνης αυξήθηκε κατά 0,5% τον Μάρτιο. Εξαιρουμένων των τιμών τροφίμων και ενέργειας, ο δομικός δείκτης αυξήθηκε κατά 0,4% έναντι αύξησης 0,3% που ανέμεναν οι αναλυτές. Σε ετήσια βάση ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 1,8% έναντι του 1,4% τον Φεβρουάριο.

Πτώση μεγαλύτερη του 2% κατέγραφε η τιμή του αμερικανικού αργού λόγω ανησυχιών για τη ζήτηση στην Ινδία, ενώ στα πολύτιμα μέταλλα το παλλάδιο έσπασε το φράγμα των 3.000 δολαρίων η ουγκιά.

Ήπιες μεταβολές στα ομόλογα, με το 10ετές treasury να διαμορφώνεται στο 1,631%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v