Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η αγορά εργασίας ανεβάζει 200 μονάδες τον Dow Jones

Ακόμη πιο κοντά σε προ πανδημίας σημείο η ανεργία την τελευταία εβδομάδα. Με 6,4% «έτρεξε» η αμερικανική οικονομία το πρώτο τρίμηνο. Προτίμηση σε κυκλικές μετοχές δείχνουν οι επενδυτές. Κέρδη 3,6% για τη μετοχή της Boeing.

Η αγορά εργασίας ανεβάζει 200 μονάδες τον Dow Jones

Τα πιο ισχυρά από τα αναμενόμενα στοιχεία από την αγορά εργασίας αξιολογούν οι επενδυτές, στέλνοντας τον Dow σε άνοδο πάνω από 200 μονάδες. 

Ο Dow Jones ενισχύεται 0,7% στις 34.567 μονάδες, ο S&P 500 κατά 0,3% στις 4.207 ενώ ο Nasdaq υποχωρεί 0,2%, στις 13.710 μονάδες. 

Οπως μεταδίδει το CNBC, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 22 Μαΐου ήταν μόλις 406.000. Αν και είναι αρκετά υψηλότερα από τον Μάρτιο του 2020 -μήνα πριν χτυπήσει η πανδημία-, είναι το πλησιέστερο στην προηγούμενη τάση, από τότε που ξεκίνησε η κρίση.

Παράλληλα, κατά 6,4% αυξήθηκε το ΑΕΠ των ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο του 2021 σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τη δεύτερη εκτίμηση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη -σε ευθυγράμμιση με την πρώτη εκτίμηση. Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική οικονομία έτρεξε με 4,3% το τέταρτο τρίμηνο του 2020.

Ο δείκτης για τις προσωπικές δαπάνες κατανάλωσης (PCE) -που είναι η μέτρηση του πληθωρισμού που προτιμά η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed)- έκανε άλμα κατά 3,7%.

Στα υπόλοιπα μάκρο, οι παραγγελίες για made in USA διαρκή προϊόντα κατηφόρισαν τον Απρίλιο, καθώς σημείωσαν πτώση 1,3% ή 3,2 δισ. δολάρια, σε σύγκριση με τον Μάρτιο. Είναι η πρώτη αρνητική κίνηση μετά από 11 μήνες διαδοχικής ανόδου.

Φαίνεται πάντως ότι τα κέρδη συνολικά θα περιοριστούν, καθώς οι επενδυτές απομακρύνονται λίγο από τις μετοχές τεχνολογίας και κατευθύνονται προς κυκλικές μετοχές.

«Οι αγορές μετοχών είναι ήσυχες, καθώς οι επενδυτές εξακολουθούν να αναμένουν την επόμενη κίνηση της Fed», επισημαίνει ο Mark Hackett, επικεφαλής επενδυτικής έρευνας της Nationwide

Στην αγορά εμπορευμάτων, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,1%, στα 66,16 δολάρια ανά βαρέλι. Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ με πτώση 0,1% αλλάζει χέρια στο 1,218 δολάριο, ενώ στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς Treasury κινείται 3,6 μονάδες βάσης ανοδικά, στο 1,61%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Boeing καταγράφει κέρδη 3,6%.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v